Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Why was the world opening up to Elizabeth I and her people?

Close

Due to the overlap in knowledge and themes, the following 'Early Modern Colonialism and Slavery' Unit Quiz assesses knowledge from the following enquiries: 1) Why have historians described 1492 as a turning point in world history? 2) Why was the world opening up to Elizabeth and her people? 3) Who lived in British America? 4) How successful were British attempts to abolish slavery in the nineteenth century? The Unit Quizzes for all of these enquiries are the same quiz on Early Modern Colonialism and Slavery.

Q1. Columbus' trip was funded by Ferdinand and Isabella of Castille, which is where?

Options:

  1. Italy
  2. Portugal
  3. Spain
  4. England

Correct Answer:

  1. Spain

Q2. Which of the following foods originally came from the Americas? (pick three)

Options:

  1. Turnips
  2. Wheat
  3. Tomatoes
  4. Potatoes
  5. Rice
  6. Cocoa Beans (used to make chocolate)

Correct Answer:

  1. Tomatoes
  2. Potatoes
  3. Cocoa Beans (used to make chocolate)

Q3. What killed up to 90% of the indigenous people of the Americas?

Options:

  1. Starvation
  2. War with the Spanish
  3. European Diseases
  4. Flooding

Correct Answer:

  1. European Diseases

Q4. What animal was introduced to the New World, transforming the life of indigenous American tribes?

Options:

  1. Wolf
  2. Donkey
  3. Horse
  4. Camel

Correct Answer:

  1. Horse

Q5. What name is given to the transfer of food, people, disease and animals between the Old World and the New World?

Options:

  1. The Columbian Merchants
  2. The Columbian Transfer
  3. The Columbian Exchange
  4. The Columbian Deal

Correct Answer:

  1. The Columbian Exchange

Q6. What does it mean when we say Sir Francis Drake circumnavigated the globe?

Options:

  1. He travelled part way around the world.
  2. He travelled all the way around the world.
  3. He travelled for a long time.

Correct Answer:

  1. He travelled all the way around the world.

Q7. What was a Privateer?

Options:

  1. A sailor who sailed for his own private profit
  2. A sailor with permission from the Queen to raid enemy ships and ports

Correct Answer:

  1. A sailor with permission from the Queen to raid enemy ships and ports

Q8. What was a joint-stock company?

Options:

  1. A company which focused on foreign trade made up of merchants
  2. A company of explorers who looked to create colonies in America
  3. A company made up of investors who would help to fund trading missions in return for profit
  4. A company with Royal backing to explore the world

Correct Answer:

  1. A company made up of investors who would help to fund trading missions in return for profit

Q9. What was the 'East India Company'?

Options:

  1. A company of traders who wished to trade with Asia
  2. A company of English soldiers who travelled to Asia
  3. A company of Indian men who came to England

Correct Answer:

  1. A company of traders who wished to trade with Asia

Q10. What religion was most of the Irish population?

Options:

  1. Protestant
  2. Catholic

Correct Answer:

  1. Catholic

Q11. What is a sugar baron?

Options:

  1. a wealthy and powerful person who owned sugar plantations
  2. a person who stole sugar from plantation owners
  3. an enslaved person who worked on a sugar plantation
  4. a noble person who lived in England and liked to eat sugar

Correct Answer:

  1. a wealthy and powerful person who owned sugar plantations

Q12. What did sugar barons receive from the British government as part of the abolition of slavery?

Options:

  1. Prison sentences
  2. Compensation (money)
  3. Nothing
  4. Respect

Correct Answer:

  1. Compensation (money)

Q13. When the English set up the colony of Jamestown, who already lived there?

Options:

  1. Scottish people
  2. Powhatan people
  3. Indian people
  4. No one lived there

Correct Answer:

  1. Powhatan people

Q14. What was an indentured servant?

Options:

  1. A person who sold a set amount of years service in return for their journey
  2. A person who did hard work
  3. A person who went to America but had no freedom
  4. A person who was a servant for life

Correct Answer:

  1. A person who sold a set amount of years service in return for their journey

Q15. Which of these statements best describes a Puritan person?

Options:

  1. A devout Catholic who wished people would pray more
  2. A Christian who was really focused on being clean
  3. A devout Protestant who believed the church in England wasn’t strict enough
  4. A Christian who really wanted to move to America

Correct Answer:

  1. A devout Protestant who believed the church in England wasn’t strict enough

Q16. Where did most enslaved people who were born in Barbados come from?

Options:

  1. West Africa
  2. Europe
  3. Southern Africa
  4. North America

Correct Answer:

  1. West Africa

Q17. Who were the Maroons?

Options:

  1. The mixed race children of slave owners and enslaved women
  2. Members of the British Army in Jamaica
  3. Former enslaved people who created their own society in Jamaica
  4. Enslaved people by the British in Jamaica

Correct Answer:

  1. Former enslaved people who created their own society in Jamaica

Q18. What was the main crop to be harvested by enslaved people in Jamaica?

Options:

  1. Sugar
  2. Tobacco
  3. Cotton
  4. Corn

Correct Answer:

  1. Sugar

Q19. Which of these was NOT used by the anti-slavery societies to gain support for the abolition of the slave trade?

Options:

  1. Gaining evidence of the horrors of the slave trade
  2. Chaining themselves to railings outside Parliament
  3. Petitions
  4. Public talks

Correct Answer:

  1. Chaining themselves to railings outside Parliament

Q20. What boycott helped make the use of enslaved people less profitable?

Options:

  1. Cotton
  2. Tobacco
  3. Tea
  4. Sugar

Correct Answer:

  1. Sugar

Q21. What did the 1807 Abolition of the Slave Trade Act do?

Options:

  1. Abolished the American and European trading of enslaved people
  2. Abolish slavery completely
  3. Abolished the European trading of enslaved people
  4. Abolished the British trading of enslaved people

Correct Answer:

  1. Abolished the British trading of enslaved people

Q22. Which slave revolt in Jamaica helped the 1833 Slavery Abolition Act to get passed?

Options:

  1. Baptist War
  2. Saint Domingue Revolt
  3. Tacky Revolt
  4. First Maroon War

Correct Answer:

  1. Baptist War

Q23. After the 1833 Slavery Abolition Act, what did the former enslaved people become?

Options:

  1. Still enslaved because they were sold to foreign slave colonies
  2. Equal with their former owners
  3. Apprentices
  4. Recognised as skilled workers

Correct Answer:

  1. Apprentices