Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Volume and Surface Area Higher 3

Close

Q1. Work out the slant height of this cone.

Options:

  1. 5 cm
  2. 7 cm
  3. 12 cm
  4. 25 cm

Correct Answer:

  1. 5 cm

Q2. For the cone in question 1, work out the surface area and choose which is the correct answer in terms of pi.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. A

Q3. The diagram shows a sphere and a cube.The surface area of the cube is equal to the surface area of the sphere. Work out the radius of the sphere rounded to 1 decimal place.

Options:

  1. 4.1 cm
  2. 1.7 cm
  3. 17.2 cm
  4. 295.5 cm

Correct Answer:

  1. 4.1 cm

Q4. If a solid metal sphere with radius 90 cm was melted down to make smaller spheres of with 3 cm radius, how many smaller spheres could be made?

Options:

  1. 27,000
  2. 30
  3. 300
  4. 900

Correct Answer:

  1. 27,000

Q5. The diagram shows a pencil crayon. The sharpened part of the pencil forms a cone attached to a cylindrical main part of the pencil. Work out the total volume of the pencil crayon to the nearest cm³.

Options:

  1. 29 cm³
  2. 5 cm³
  3. 13 cm³
  4. 3 cm³

Correct Answer:

  1. 3 cm³

Q6. The diagram shows a square based pyramid with a perpendicular height of 30 cm. Work out the volume of the pyramid.

Options:

  1. 12,000 cm³
  2. 4,000 cm³
  3. 8000 cm³
  4. 600 cm³

Correct Answer:

  1. 4,000 cm³

Q7. Amy is working out the volume of this hemisphere. What mistake has Amy made?

Options:

  1. Amy has not halved the volume of the sphere.
  2. Amy has not used the correct formula for volume.
  3. Amy has not used the radius

Correct Answer:

  1. Amy has not used the radius

Q8. Work out the total surface area for this hemisphere rounded to 1 decimal place.

Options:

  1. 804.2 cm²
  2. 402.1 cm²
  3. 1005.3 cm²
  4. 603.2 cm²

Correct Answer:

  1. 603.2 cm²

Q9. Work out the volume of this hemisphere rounded to 1 decimal place.

Options:

  1. 134.0 cm³
  2. 8578.6 cm³
  3. 1072.3 cm³
  4. 2144.7 cm³

Correct Answer:

  1. 1072.3 cm³

Q10. Which shape shows a frustum?

Options:

  1. A
  2. B

Correct Answer:

  1. A

Q11. Work out the volume of the frustum. Round your answer to 1 decimal place.

Options:

  1. 490.1 cm³
  2. 695.3 cm³
  3. 188.5 cm³
  4. 636.7 cm³

Correct Answer:

  1. 490.1 cm³