Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Villages, Towns and Cities

Close

Q1. Approximately how many people live on the planet today?

Options:

  1. 8,000
  2. 8 million
  3. 8 billion
  4. 8 trillion

Correct Answer:

  1. 8 billion

Q2. If an area of land is densely populated, it means that...

Options:

  1. Lots of people live close together
  2. Not many people live there.
  3. There are no humans living there.

Correct Answer:

  1. Lots of people live close together

Q3. By 2050, experts believe that the population of Earth will be about

Options:

  1. 10 million
  2. 100 million
  3. 10 billion
  4. 100 billion

Correct Answer:

  1. 10 billion

Q4. Which of these countries has the most people living in it?

Options:

  1. China
  2. Australia
  3. The USA
  4. India

Correct Answer:

  1. China

Q5. On a compass, the needle always points to

Options:

  1. The South Pole
  2. The equator
  3. The North Pole
  4. The sky

Correct Answer:

  1. The North Pole

Q6. Which compass point is being shown in the blue here?

Options:

  1. North
  2. East
  3. South
  4. West

Correct Answer:

  1. South

Q7. What type of settlement pattern is this?

Options:

  1. Isolated
  2. Nuclear
  3. Linear
  4. Dispersed

Correct Answer:

  1. Nuclear

Q8. What is a map?

Options:

  1. A picture of the nicest buildings in a local area.
  2. A photograph of one of the natural features in a particular place.
  3. A diagram of an area which shows the different human and physical features.
  4. A photograph of the land taken from an aeroplane.

Correct Answer:

  1. A diagram of an area which shows the different human and physical features.

Q9. What does this symbol usually represent on a map?

Options:

  1. A railway track
  2. A school
  3. A place of worship
  4. A post office
  5. A road
  6. A forest

Correct Answer:

  1. A place of worship

Q10. What does this symbol usually represent on a map?

Options:

  1. A railway track
  2. A road
  3. A forest
  4. A place of worship
  5. A post office
  6. A school

Correct Answer:

  1. A post office

Q11. In this photo can you see mostly human features or mostly physical features?

Options:

  1. Physical feature
  2. Human feature

Correct Answer:

  1. Human feature

Q12. In this photo can you see mostly human features or mostly physical features?

Options:

  1. Physical feature
  2. Human feature

Correct Answer:

  1. Physical feature