Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Understanding Brazil

Close

Q1. Why might people travel to the Amazon rainforest?

Options:

  1. To go to a carnival
  2. To go to the beach
  3. To see different species of animals and plants
  4. To go to restaurants

Correct Answer:

  1. To see different species of animals and plants

Q2. Which city in Brazil hosted the Olympics in 2016?

Options:

  1. Brazilia
  2. Rio de Janeiro
  3. São Paulo
  4. Puerto Alegre

Correct Answer:

  1. Rio de Janeiro

Q3. Which is the main language spoken in Brazil?

Options:

  1. Portuguese
  2. Spanish
  3. French
  4. English

Correct Answer:

  1. Portuguese

Q4. What is the name of the largest tropical rainforest in the world, found in Brazil?

Options:

  1. The Andes
  2. The Amazon
  3. Rio de Janeiro
  4. Brasilia

Correct Answer:

  1. The Amazon

Q5. What is an urban area?

Options:

  1. Areas used for farming
  2. Areas used for human settlements and industry.
  3. Areas where lots of animals live
  4. Areas where everyone is rich

Correct Answer:

  1. Areas used for human settlements and industry.

Q6. What is a rural area?

Options:

  1. Areas used for human settlements and industry.
  2. Areas where there is no electricity
  3. Areas in the countryside, used for farming or as natural areas for people to visit.
  4. Areas where everyone has a good job

Correct Answer:

  1. Areas in the countryside, used for farming or as natural areas for people to visit.

Q7. What is migration?

Options:

  1. When people work on a farm
  2. When people work in a city
  3. When people don't like their city
  4. When people move from one place to another

Correct Answer:

  1. When people move from one place to another

Q8. Which continent is Brazil on?

Options:

  1. Africa
  2. South America
  3. North America
  4. Europe

Correct Answer:

  1. South America

Q9. What type of extreme weather is caused by increased rainfall?

Options:

  1. Drought
  2. Heatwave
  3. Earthquake
  4. Flooding

Correct Answer:

  1. Flooding

Q10. Why are trees being cut down in the Amazon rainforest?

Options:

  1. Because the animals are dangerous
  2. Because the trees are not healthy
  3. Because land is being cleared for farming
  4. Because not enough people visit the rainforest each year

Correct Answer:

  1. Because land is being cleared for farming

Q11. What is the climate like in the Amazon rainforest?

Options:

  1. Cold and dry
  2. Cold and wet
  3. Hot and wet
  4. Hot and dry

Correct Answer:

  1. Hot and wet