Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Trigonometry 1

Close

Q1. Has this triangle been correctly labelled?

Options:

  1. Yes
  2. No

Correct Answer:

  1. No

Q2. Why has this triangle been incorrectly labelled?

Options:

  1. Adjacent and opposite need switching
  2. Hypotenuse and opposite need switching
  3. It’s not incorrect
  4. None of these

Correct Answer:

  1. None of these

Q3. Which is the correct trigonometric ratio to use to calculate length y?

Options:

  1. Sine
  2. Cosine
  3. Tangent

Correct Answer:

  1. Sine

Q4. Which trig ratio would I use to calculate the diameter of this circle?

Options:

  1. sine
  2. cosine
  3. tangent

Correct Answer:

  1. cosine

Q5. A ladder leans against a wall. It is 3m away from the wall at an angle of 60 degrees. What is the length of the ladder?

Options:

  1. x = 1.5 m
  2. x = 6 m
  3. x = 4.70 m

Correct Answer:

  1. x = 6 m

Q6. A man stands exactly 8m from a lamppost. He looks to the top of the lamppost, as shown. What is the height of the lamppost? Answer to 1 dp

Options:

  1. 5.4 m
  2. 11.9 m
  3. 13.4 m
  4. 7.2 m

Correct Answer:

  1. 7.2 m

Q7. Find the perpendicular height of this parallelogram to 1 decimal place

Options:

  1. 10.6 cm
  2. 3.5 cm
  3. 3.54 cm
  4. 10 cm

Correct Answer:

  1. 10.6 cm

Q8. Solve this equation to 2 decimal places

Options:

  1. x = 5.32
  2. x = 0.19
  3. x = 4.70

Correct Answer:

  1. x = 5.32

Q9. Find the length of y, to 3 significant figures

Options:

  1. 1.59 m
  2. 1.60 m
  3. 0.16 m
  4. 6.10 m

Correct Answer:

  1. 1.60 m

Q10. Here is a right-angled isosceles triangle. Find the length AC to 2 decimal places.

Options:

  1. 7.07 cm
  2. 3.5 cm
  3. 3.54 cm
  4. 0.14 cm

Correct Answer:

  1. 3.54 cm

Q11. 4. Find the radius of this circle, to 3 significant figures. xy = 5.5 cm and angle xyz = 40

Options:

  1. 7.18 cm
  2. 3.89 cm
  3. 3.59 cm
  4. 7.78 cm

Correct Answer:

  1. 3.59 cm

Q12. Solve the equation to 1 decimal place

Options:

  1. x = 28.3
  2. x = 200.0
  3. x = 10.0
  4. x = 20.0

Correct Answer:

  1. x = 20.0

Q13. Find the length of y, to 3 significant figures

Options:

  1. 2.83 m
  2. 6.23 m
  3. 0.16 m

Correct Answer:

  1. 2.83 m

Q14. Find the length AC, to 2 decimal places

Options:

  1. 0.14 km
  2. 6.95 km
  3. 9.29 km

Correct Answer:

  1. 6.95 km

Q15. Find the perimeter of this rectangle, to 3 significant figures

Options:

  1. 15.8 cm
  2. 31.5 cm
  3. 47.3 cm
  4. 15.77 cm

Correct Answer:

  1. 31.5 cm