Skip navigation

Unit Quiz: Transformations

Close

See in classroom

Q1. Which statement below is correct?

Options:

  1. Reflections and Translations always look the same
  2. You can easily tell if congruent shapes have been reflected or translated
  3. It is easier to tell if a shape has been translated or reflected if the vertices are marked in a colour or labelled
  4. Reflections and Translations never look the same

Correct Answer:

  1. It is easier to tell if a shape has been translated or reflected if the vertices are marked in a colour or labelled

Q2. If the vertices of triangle A are (-5,3), (-5,1) and (-2,1) and the vertices of triangle B are (-5,-1), (-5,-3) and (-2,-3), which of the below best describes the transformation from A to B?

Options:

  1. Reflected onto the x axis
  2. Translated down by 4 squares
  3. Reflected onto the y axis
  4. It could have been reflected or translated

Correct Answer:

  1. It could have been reflected or translated

Q3. If we are reflecting a shape onto the x axis then which of the following is correct?

Options:

  1. Both the x and y coordinates of the reflected shapes must stay the same
  2. Both the x and y coordinates of the reflected shapes must change
  3. The x coordinate will definitely stay the same
  4. The y coordinate will definitely stay the same

Correct Answer:

  1. The x coordinate will definitely stay the same

Q4. If the vertices A and B were both 4 squares away from the mirror line, then which of the following statements is correct when they are reflected?

Options:

  1. Vertices C and D are 2 squares away from the mirror line
  2. Vertices C' and D' are also 4 squares away from the mirror line
  3. Vertices A' and B' are also 4 squares away from the mirror line
  4. None of the above

Correct Answer:

  1. Vertices A' and B' are also 4 squares away from the mirror line

Q5. What are coordinates?

Options:

  1. Two numbers that identify the position on a grid
  2. One number that identifies the position on a grid
  3. Three numbers that identify the position on a grid
  4. 2d shapes

Correct Answer:

  1. Two numbers that identify the position on a grid

Q6. When the coordinates (3,5) are translated four right and two down what is the new coordinate?

Options:

  1. (7,3)
  2. (5,3)
  3. (7,5)
  4. (3,7)

Correct Answer:

  1. (7,3)

Q7. Which of the following statements is true?

Options:

  1. The coordinates on the x axis can never be negative
  2. The coordinates on the x axis can either be negative or positive
  3. The coordinates on the x axis can only be positive
  4. Only the y coordinates can be negative

Correct Answer:

  1. The coordinates on the x axis can either be negative or positive

Q8. Which of the following statements is true?

Options:

  1. You would find (-4,-9) in the 4th quadrant
  2. You would find (-4,-9) in the 3rd quadrant
  3. You would find (3,7) in the 2nd quadrant
  4. You would find (3,7) in the 4th quadrant

Correct Answer:

  1. You would find (-4,-9) in the 3rd quadrant

Q9. If a shape is reflected by a line of reflection along the x axis then which of the following is correct?

Options:

  1. Both the x and y coordinates of the reflected shapes must stay the same
  2. Both the x and y coordinates of the reflected shapes must change
  3. The x coordinate will definitely stay the same
  4. The y coordinate will definitely stay the same

Correct Answer:

  1. The x coordinate will definitely stay the same

Q10. A triangle with coordinates (-2,-2), (-2,-4) and (-4,-4) is reflected first by a line of reflection along the x-axis, and then reflected by a line of reflection along the y-axis, what will the new coordinates be?

Options:

  1. (2,2) (2,4) (4,4)
  2. (-2,2) (-2,4) (-4,4)
  3. (2,2) (-2,4) (4,4)
  4. (2,2) (2,4) (-4,4)

Correct Answer:

  1. (2,2) (2,4) (4,4)

Q11. A triangle with coordinates (4,7), (4,1) and (6,1) is reflected by a line of reflection along the x-axis, what are the reflected coordinates?

Options:

  1. (-4,7) (-4,1) (-6,1)
  2. (4,-7) (4,-1) (6,-1)
  3. (-4,-7) (-4,-1) (-6,-1)
  4. (4,8) (4,6) (6,3)

Correct Answer:

  1. (4,-7) (4,-1) (6,-1)