Skip navigation

Unit Quiz: The animal kingdom

Close

See in classroom

Q1. Tick 1 fact about vertebrates.

Options:

  1. They often have a hard outer casing covering their body
  2. Do not have a backbone
  3. Have a backbone inside their body

Correct Answer:

  1. Have a backbone inside their body

Q2. Tick 2 facts about invertebrates.

Options:

  1. They often have a hard outer casing covering their body
  2. Do not have a backbone
  3. Have a backbone inside their body

Correct Answer:

  1. They often have a hard outer casing covering their body
  2. Do not have a backbone

Q3. Which family of animals has a hard outside shell?

Options:

  1. Arachnids
  2. Crustaceans
  3. Insects

Correct Answer:

  1. Crustaceans

Q4. Which family of animals lays eggs?

Options:

  1. Mammals
  2. Birds

Correct Answer:

  1. Birds

Q5. Which family of animals have fur or hair?

Options:

  1. Birds
  2. Mammals

Correct Answer:

  1. Mammals

Q6. What does an omnivore eat?

Options:

  1. An omnivore only eats meat
  2. An omnivore only eats plants
  3. An omnivore eats both meat and plants

Correct Answer:

  1. An omnivore eats both meat and plants

Q7. Which family of animals have dry and scaly skin?

Options:

  1. Reptiles
  2. Fish
  3. Amphibians

Correct Answer:

  1. Reptiles

Q8. Which family of animals live underwater and breathe through special organs called gills?

Options:

  1. Reptiles
  2. Fish
  3. Amphibians

Correct Answer:

  1. Fish

Q9. Which animal family is not an invertebrate?

Options:

  1. Arachnids
  2. Fish
  3. Insects
  4. Crustaceans

Correct Answer:

  1. Fish

Q10. Do you have to be able to breathe, to be a living thing? True or false.

Options:

  1. True, all living things breathe.
  2. False, you do not need to be able to breathe to be a living thing.

Correct Answer:

  1. True, all living things breathe.

Q11. What does a herbivore eat?

Options:

  1. A herbivore only eats meat
  2. A herbivore only eats plants
  3. A herbivore eats both meat and plants

Correct Answer:

  1. A herbivore only eats plants

Q12. What does a carnivore eat?

Options:

  1. A carnivore only eats meat
  2. A carnivore only eats plants
  3. A carnivore eats both meat and plants

Correct Answer:

  1. A carnivore only eats meat