Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Contemporary Short Stories (2/2): Sweetness by Toni Morrison

Close

Q1. What does the term 'segregation' mean?

Options:

  1. The action or state of setting someone or something apart from others.
  2. Unjust or harmful treatment of other people based on a perceived difference.
  3. Prejudice or discrimination against individuals who are dark skinned, typically, but not exclusively, among people of the same ethnic or racial group.
  4. A set of laws according to which a country is governed.

Correct Answer:

  1. The action or state of setting someone or something apart from others.

Q2. What does the term 'discrimination' mean?

Options:

  1. The action or state of setting someone or something apart from others.
  2. Prejudice or discrimination against individuals who are dark skinned, typically, but not exclusively, among people of the same ethnic or racial group.
  3. Unjust or harmful treatment of other people based on a perceived difference.
  4. A set of laws according to which a country is governed.

Correct Answer:

  1. Unjust or harmful treatment of other people based on a perceived difference.

Q3. Which pronouns indicate a writer is writing in the 'first person'?

Options:

  1. I, we
  2. You
  3. He, she, it, they

Correct Answer:

  1. I, we

Q4. Which statement best describes Louis' reaction to Lula Ann, the baby?

Options:

  1. He feels a sense of devotion.
  2. He feels a sense of sadness.
  3. He feels a sense of love.
  4. He feels a sense of fear.

Correct Answer:

  1. He feels a sense of fear.

Q5. Which of the following is an example of a metaphor?

Options:

  1. '[He] looked at the baby like she was from the planet Jupiter.'
  2. 'It broke our marriage to pieces'
  3. '[He] treated Lula Ann like she was a stranger—more than that, an enemy.'
  4. 'I told her to call me “Sweetness” instead of “Mother” or “Mama.”'

Correct Answer:

  1. 'It broke our marriage to pieces'

Q6. What does 'Sweetness' want her daughter to call her?

Options:

  1. Sweetie
  2. Mama
  3. Sweetness
  4. Mother

Correct Answer:

  1. Sweetness

Q7. What is irony?

Options:

  1. A moment where our expectations are reversed.
  2. A moment where our expectations are proved correct.
  3. A moment where our expectations are shown to be partly correct.

Correct Answer:

  1. A moment where our expectations are reversed.

Q8. Why is Sweetness' name ironic?

Options:

  1. We expect someone called Sweetness to be kind and caring and Sweetness is to some people but not others.
  2. We expect someone called Sweetness to be kind and caring and she is.
  3. We expect someone called Sweetness to be kind and caring but Sweetness is not.

Correct Answer:

  1. We expect someone called Sweetness to be kind and caring but Sweetness is not.

Q9. Instead of a motherly figure to Lula Ann, Sweetness is more of a what?

Options:

  1. Friend
  2. Teacher
  3. Aunt
  4. Enemy

Correct Answer:

  1. Teacher

Q10. What does Sweetness feel at the end of the story?

Options:

  1. Joy
  2. Regret
  3. Relief
  4. Frustration

Correct Answer:

  1. Regret

Q11. What is a cyclical narrative?

Options:

  1. The story starts with the ending.
  2. The last line of the story is exactly the same as the first line of the story.
  3. The conditions at the end of a story are, in some way, the same as they are at the beginning.
  4. The story ends with the beginning.

Correct Answer:

  1. The conditions at the end of a story are, in some way, the same as they are at the beginning.