Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Standard Form (Writing and converting)

Close

Q1. Work out the missing index number for the calculation 2.650 x 10ⁿ = 2650

Options:

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Correct Answer:

  1. 3

Q2. Write one million in standard form.

Options:

  1. 1 x 10⁴
  2. 1 x 10⁵
  3. 1 x 10⁶
  4. 1 x 10⁹

Correct Answer:

  1. 1 x 10⁶

Q3. Write 280,000 in standard form.

Options:

  1. 2.8 x 10⁴
  2. 2.8 x 10⁵
  3. 0.28 x 10⁶
  4. 280 x 10³

Correct Answer:

  1. 2.8 x 10⁵

Q4. Why is 78.12 x 10⁵ not a standard form number?

Options:

  1. The index number is incorrect.
  2. The first part of the standard form number must be less than ten.
  3. The first part of the standard form number has too many digits.

Correct Answer:

  1. The first part of the standard form number must be less than ten.

Q5. Write 5.81 x 10⁶ in ordinary form.

Options:

  1. 581,000
  2. 0.00000581
  3. 58,106
  4. 5,810,000

Correct Answer:

  1. 5,810,000

Q6. Which number is smaller? 3 x 10⁴ or 4 x 10³

Options:

  1. 3 x 10⁴
  2. 4 x 10³

Correct Answer:

  1. 4 x 10³

Q7. Which power of ten is equivalent to 0.01?

Options:

  1. 10²
  2. 10⁻¹
  3. 10⁻²
  4. 10⁻³

Correct Answer:

  1. 10⁻²

Q8. Complete the missing number in this calculation 5 ÷ ? = 0.05

Options:

  1. 10
  2. 100
  3. 1,000
  4. 10,000

Correct Answer:

  1. 100

Q9. Write 0.0003 in standard form.

Options:

  1. 3 x 10⁻⁴
  2. 0.3 x 10⁻³
  3. 3 x 10⁻³
  4. 0.003 x 10⁰

Correct Answer:

  1. 3 x 10⁻⁴

Q10. Which number is smaller? 3 x 10⁻⁴ or 4 x 10⁻³

Options:

  1. 3 x 10⁻⁴
  2. 0.3 x 10⁻³

Correct Answer:

  1. 3 x 10⁻⁴

Q11. Write 4 x 10⁻³ in ordinary form.

Options:

  1. 0.000004
  2. 0.0004
  3. 0.004
  4. -0.000004

Correct Answer:

  1. 0.004

Q12. Write 2.05 x 10⁻⁶ in ordinary form.

Options:

  1. 0.0000205
  2. 0.000205
  3. 0.00205
  4. 0.00000205

Correct Answer:

  1. 0.00000205

Q13. Which number is smaller? 5 x 10⁻⁴ or 4 x 10⁻⁵

Options:

  1. 5 x 10⁻⁴
  2. 4 x 10⁻⁵

Correct Answer:

  1. 4 x 10⁻⁵