Skip navigation
Oak National Academy Logo

Q1. Choose the element from the list below that can be synthesised in a main sequence star.

Options:

  1. hydrogen
  2. helium
  3. carbon
  4. oxygen
  5. iron
  6. gold

Correct Answer:

  1. helium

Q2. Which bodies from the list below ALWAYS orbit the Sun in an approximately circular orbit? (choose 2)

Options:

  1. moons
  2. other stars
  3. Mars
  4. communication satellites
  5. Earth

Correct Answer:

  1. Mars
  2. Earth

Q3. Which force is responsible for making a gas cloud collapse to form a protostar?

Options:

  1. electrostatic attraction
  2. gravitational attraction
  3. tension
  4. thermal expansion
  5. radiation pressure

Correct Answer:

  1. gravitational attraction

Q4. Choose the correct conditions in order for a main sequence star to remain stable.

Options:

  1. the gravitational force outwards must balance the force of radiation pressure inwards
  2. the gravitational force inwards must exceed the force of radiation pressure outwards
  3. the gravitational force outwards must exceed the force of radiation pressure inwards
  4. the gravitational force inwards must balance the force of radiation pressure outwards
  5. the gravitational force inwards must be less than the force of radiation pressure outwards

Correct Answer:

  1. the gravitational force inwards must balance the force of radiation pressure outwards

Q5. Fusion in a main sequence star is best described as...

Options:

  1. the joining of small nuclei to make larger nuclei
  2. the joining of small nuclei to make larger nuclei resulting in a release of energy
  3. the joining of large nuclei to make small nuclei resulting in a release of energy
  4. the splitting of large nuclei to make small nuclei resulting in a release of energy
  5. the joining of small nuclei to make large nuclei resulting in a release of energy

Correct Answer:

  1. the joining of small nuclei to make larger nuclei resulting in a release of energy

Q6. A source of waves shows a red-shift. This means that....

Options:

  1. the observed frequency of the waves is higher compared to the source's frequency
  2. the observed wavelength of the waves is shorter compared to the source's wavelength
  3. the observed frequency of the waves is lower compared to the source's frequency
  4. the observed wavelength of the waves is shorter compared to the source's frequency
  5. the source of waves is approaching the observer

Correct Answer:

  1. the observed frequency of the waves is lower compared to the source's frequency

Q7. DIstant galaxies are redshifted. This means that...

Options:

  1. they are approaching
  2. they are receding
  3. they are stationary with respect to the Earth
  4. they approach and recede in a periodic manner
  5. they look redder through a telescope

Correct Answer:

  1. they are receding

Q8. Select the stage of a star's life cycle that immediately precedes a supernova explosion.

Options:

  1. main sequence
  2. protostar
  3. red giant
  4. red supergiant
  5. white dwarf

Correct Answer:

  1. red supergiant