Skip navigation

Unit Quiz: Roman Britain

Close

See in classroom

Q1. Who was the Emperor of Rome in 43 CE?

Options:

  1. Claudius
  2. Julius Caesar
  3. Pompey

Correct Answer:

  1. Claudius

Q2. Which of these is not an accurate description of the Roman Army?

Options:

  1. Well trained
  2. Well organised
  3. Well equipped
  4. Chaotic fighting style

Correct Answer:

  1. Chaotic fighting style

Q3. What did the Romans build to transport water to their towns and cities?

Options:

  1. Underground sewers
  2. Aqueducts
  3. Roads

Correct Answer:

  1. Aqueducts

Q4. What was the name of the large houses that the Romans built?

Options:

  1. Forums
  2. Villas
  3. Temples
  4. Amphitheaters

Correct Answer:

  1. Villas

Q5. What is Polytheism?

Options:

  1. Belief in one god
  2. Belief in multiple gods
  3. Not believing in a god

Correct Answer:

  1. Belief in multiple gods

Q6. Which Roman Emperor allowed Christianity to be worshiped in Britain?

Options:

  1. Julius Caesar
  2. Augustus
  3. Constantine

Correct Answer:

  1. Constantine

Q7. Which of these areas did the Roman Empire NOT expand to?

Options:

  1. Western Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. North America

Correct Answer:

  1. North America

Q8. Which Empire did the Romans fight against during the Punic Wars?

Options:

  1. Greek
  2. Ottoman
  3. Carthage
  4. British

Correct Answer:

  1. Carthage

Q9. Why was Caesar concerned about returning to Rome after the Gallic Wars?

Options:

  1. He was worried the Gauls might return
  2. He thought he would be prosecuted for corruption
  3. He did not want to cause a civil war

Correct Answer:

  1. He thought he would be prosecuted for corruption

Q10. Which of these was not a cause of the fall of the Roman Empire?

Options:

  1. The Empire became too big
  2. Christianity became the main religion
  3. Rome was getting attacked by tribes
  4. Roman soldiers left Britain

Correct Answer:

  1. Roman soldiers left Britain

Q11. How much of his kingdom did Prasutagus have to give to Emperor Nero in order to remain King?

Options:

  1. His entire kingdom
  2. Half of his kingdom
  3. One quarter of his kingdom

Correct Answer:

  1. Half of his kingdom

Q12. Where did Caesar's conquest of Gaul extend the Roman Empire to?

Options:

  1. The Atlantic Ocean
  2. The Mediterranean Sea
  3. The North Sea
  4. The Pacific Ocean

Correct Answer:

  1. The North Sea

Q13. Who was the first king of Rome?

Options:

  1. Romulus
  2. Remus
  3. Tarquin the Proud

Correct Answer:

  1. Romulus