Skip navigation

Unit Quiz: Rivers

Close

See in classroom

Q1. Bangladesh is located in which continent?

Options:

  1. Europe
  2. North America
  3. Africa
  4. Asia

Correct Answer:

  1. Asia

Q2. A waterborne disease is a disease which...

Options:

  1. is caused by fast-flowing water
  2. is caused by drinking contaminated water
  3. is caused by slow-flowing water in a delta

Correct Answer:

  1. is caused by drinking contaminated water

Q3. How many people had to live in temporary shelters after the 2007 Bangladesh floods?

Options:

  1. 1,000
  2. 400,000
  3. 100,000

Correct Answer:

  1. 400,000

Q4. What is a conservationist?

Options:

  1. someone who owns a local business
  2. someone who lives in the local area
  3. someone who wants to protect nature

Correct Answer:

  1. someone who wants to protect nature

Q5. What is meant by 'afforestation'?

Options:

  1. planting trees
  2. limiting development on the floodplain
  3. cutting down trees

Correct Answer:

  1. planting trees

Q6. Which of the below is an example of a long-term response to the 2007 Tewkesbury floods?

Options:

  1. drinking water re-supplied after 16 days
  2. army & RAF helped rescue people from flood water
  3. 40 million bottles of drinking water supplied
  4. new Catchment Management Plan

Correct Answer:

  1. new Catchment Management Plan

Q7. Urbanisation increased what kind of surfaces?

Options:

  1. permeable
  2. impermeable

Correct Answer:

  1. impermeable

Q8. A physical cause of flooding is...

Options:

  1. a natural factor
  2. a factor caused by people
  3. a factor due to the physical buildings in an area

Correct Answer:

  1. a natural factor

Q9. If the ground is saturated, this means that...

Options:

  1. no more water can be absorbed and infiltrated into the soil
  2. lots more water can be absorbed and infiltrated into the soil

Correct Answer:

  1. no more water can be absorbed and infiltrated into the soil

Q10. Deforestation will mean that the amount of precipitation trapped by interception...

Options:

  1. increases
  2. decreases

Correct Answer:

  1. decreases

Q11. Floodplains and levees are typically found in the...

Options:

  1. upper course
  2. middle course
  3. lower course

Correct Answer:

  1. lower course

Q12. A floodplain is very fertile because...

Options:

  1. repeated flooding and deposition of silt increases soil fertility
  2. it rains often in the lower course of a river
  3. farmers frequently fertilise the land

Correct Answer:

  1. repeated flooding and deposition of silt increases soil fertility

Q13. A levee is...

Options:

  1. a large boulder transported within the river
  2. the name given to the fertile land within a floodplain
  3. a natural bank on the side of a river which forms due to deposition

Correct Answer:

  1. a natural bank on the side of a river which forms due to deposition

Q14. A meander is a...

Options:

  1. high ridge of land separating two drainage basins
  2. bend in the river
  3. point where two rivers meet

Correct Answer:

  1. bend in the river

The following question is about meanders

Q15. At the outside of the bend, the river velocity is...

Options:

  1. highest
  2. lowest

Correct Answer:

  1. highest

Q16. The pool at the bottom of a waterfall is known as a...

Options:

  1. gorge
  2. overhang
  3. hard rock
  4. plunge pool

Correct Answer:

  1. plunge pool

Q17. A waterfall is typically found in the...

Options:

  1. upper course
  2. middle course
  3. lower course

Correct Answer:

  1. upper course

Q18. A river deposits its load when the energy of the river...

Options:

  1. increases
  2. decreases

Correct Answer:

  1. decreases

Q19. Precipitation is...

Options:

  1. when water changes from a liquid to a gas
  2. rain, sleet or snow which falls to the ground
  3. the movement of water from a tree to the ground
  4. the flow of water into the sea

Correct Answer:

  1. rain, sleet or snow which falls to the ground

Q20. The trapping of water by the leaves of trees is known as...

Options:

  1. interception
  2. surface run-off
  3. throughflow
  4. evaporation

Correct Answer:

  1. interception

Q21. Cutting down trees would do what to the amount of water stored in the interception store?

Options:

  1. increase
  2. decrease

Correct Answer:

  1. decrease

Q22. The River Ganges is located in...

Options:

  1. Nepal & China
  2. India & Bangladesh
  3. Pakistan & India
  4. Sri Lanka & India

Correct Answer:

  1. India & Bangladesh

Q23. What does the word 'irrigation' mean?

Options:

  1. the way you make your living and pay for the basic things you need in life
  2. the artificial watering of crops and agricultural land
  3. the meeting point of two rivers
  4. the type of jobs which are provided in an area

Correct Answer:

  1. the artificial watering of crops and agricultural land

The following question is about river flood/ erosion defences

Q24. Hard engineering is...

Options:

  1. Human made structures that help to reduce the flood risk.
  2. Adaptations that work with nature to reduce the flood risk.
  3. The process of planting trees.

Correct Answer:

  1. Human made structures that help to reduce the flood risk.

Q25. A body of water created behind a dam is known as a...

Options:

  1. lake
  2. sea
  3. floodplain zone
  4. reservoir

Correct Answer:

  1. reservoir

Q26. Which of these land uses is typically not allowed to be located near to the river on a floodplain if floodplain zoning is being used?

Options:

  1. grazing land
  2. industry
  3. agriculture
  4. nature reserve

Correct Answer:

  1. industry

Q27. What do we call the start of a river?

Options:

  1. mouth
  2. start
  3. source
  4. tributary

Correct Answer:

  1. source

Q28. A confluence is...

Options:

  1. where two or more rivers meet
  2. a smaller river joining a larger one
  3. where a river meets the sea or a lake
  4. the divide between two drainage basins

Correct Answer:

  1. where two or more rivers meet

Q29. As rocks are eroded, they become smaller, rounded and smooth. True or false?

Options:

  1. true
  2. false

Correct Answer:

  1. true

Q30. The dragging of large boulders along the river bed is known as...

Options:

  1. traction
  2. saltation
  3. suspension
  4. solution

Correct Answer:

  1. traction