Skip navigation

Unit Quiz: Revisiting: Romeo and Juliet

Close

See in classroom

Q1. Which of these quotations demonstrates Juliet's subversive behaviour?

Options:

  1. "No more deep will I endart mine eye/Than your consent gives strength to make it fly.”
  2. “Madam, I am here. What is your will?"
  3. "Palm to palm is holy palmers' kiss.”
  4. "...be but sworn my love, And I'll no longer be a Capulet.”

Correct Answer:

  1. "...be but sworn my love, And I'll no longer be a Capulet.”

Q2. Which of the following would NOT be considered typical behaviour of a young Elizabethan noble woman?

Options:

  1. Choosing their own romantic partner
  2. Emphasising beauty over intelligence
  3. Accepting the orders of a male relative
  4. Obediently following religious expectations

Correct Answer:

  1. Choosing their own romantic partner

Q3. Which of these statements best describes Shakespeare's presentation of Juliet's character across the play?

Options:

  1. Initially subversive, then gradually more submissive until she becomes a symbol of insurgence.
  2. Initially submissive, then gradually more subversive until she becomes a symbol of insurgence.
  3. Initially submissive, then gradually more demure until she becomes a symbol of chastity.
  4. Initially subversive, then gradually more rebellious until she becomes a symbol of insurgence.

Correct Answer:

  1. Initially submissive, then gradually more subversive until she becomes a symbol of insurgence.

Q4. What is the definition of an Motif?

Options:

  1. A repeated image or idea across a text
  2. An image used to present a specific meaning
  3. A deliberate contrast created by the writer
  4. A purposeful rhythm within a character's speech

Correct Answer:

  1. A repeated image or idea across a text

Q5. Which of the following is NOT a motif presented in the play?

Options:

  1. Sunlight
  2. Roses
  3. Fire
  4. Rivers

Correct Answer:

  1. Rivers

Q6. Which of the following is NOT a type of love that Shakespeare explores in Romeo and Juliet?

Options:

  1. Familial love
  2. Passionate, romantic love
  3. Love for the monarch (King or Queen)
  4. The love between friends

Correct Answer:

  1. Love for the monarch (King or Queen)

Q7. What is the most accurate literary definition of 'tension'?

Options:

  1. A character that shows qualities that are in contrast with the qualities of another character.
  2. The interaction between conflicting elements in a piece of literature which evokes emotions such as anxiety and fear from a reader
  3. When a writer conveys emotions or feelings to his readers through description of objects and settings
  4. A type of narrative or a plot device in which the end is curiously abrupt, so that the main characters are left in a difficult situation

Correct Answer:

  1. The interaction between conflicting elements in a piece of literature which evokes emotions such as anxiety and fear from a reader

Q8. What is the correct literary definition of 'Fate'?

Options:

  1. The development of events outside a person's control, regarded as predetermined by a supernatural or higher power.
  2. The occurrence and development of events by chance in a happy or beneficial way.
  3. A person's condition or standing in life determined by material possessions or financial wealth.
  4. The ability or capacity to act or do something effectively.

Correct Answer:

  1. The development of events outside a person's control, regarded as predetermined by a supernatural or higher power.

Q9. Which of the following scenes is fate most clearly referenced for the audience?

Options:

  1. Act 2, Scene 1
  2. Prologue
  3. Act 5, Scene 2
  4. Act 1, Scene 4

Correct Answer:

  1. Prologue

Q10. Which two examples of motif within Romeo and Juliet are used by Shakespeare to present his ideas about fate?

Options:

  1. Sky; Ravens
  2. Night; Water
  3. Darkness; Stars
  4. Spells; Roses

Correct Answer:

  1. Darkness; Stars

Q11. Can you complete the following quotation from the Romeo in Act 5, Scene 1: "“Is it even so? then I ........you, .............!”

Options:

  1. Defy; Stars
  2. Fight; Darkness
  3. Plague; Fate
  4. Hate; Death

Correct Answer:

  1. Defy; Stars

Q12. Which of the following is NOT a belief widely held about fate in the Elizabethan period?

Options:

  1. That using astrology, fate could be interpreted from the stars
  2. That is was useless to fight against fate, as it was a higher power
  3. That God and fate would fight for control of human lives
  4. That human beings had little control over their lives and destinies

Correct Answer:

  1. That God and fate would fight for control of human lives

Q13. Can you complete the following quotation from Romeo in Act 3? “Oh I am fortune’s ...........!”

Options:

  1. Toy
  2. Idiot
  3. Fool
  4. Puppet

Correct Answer:

  1. Fool

Q14. Can you complete the following quotation from the Mercutio? "A ........ o' .......... your houses!"

Options:

  1. Sickness; Just
  2. Curse; Each of
  3. Plague; Both
  4. Death

Correct Answer:

  1. Plague; Both

Q15. Can you complete the following quotation from the Prologue: "Where civil ............ makes civil hands ..............."

Options:

  1. Conflict; Dirty
  2. Wrath; Wounded
  3. Blood; Unclean
  4. Brawls; Grieving

Correct Answer:

  1. Blood; Unclean

Q16. Which of the following is the most accurate definition of impetuous?

Options:

  1. The state of extreme difference, usually in opposing ways.
  2. Acting in a rash and careless manner; done quickly and without thought.
  3. Demonstrating cruel and harsh punishment.
  4. Deceiving those around you by telling frequent lies.

Correct Answer:

  1. Acting in a rash and careless manner; done quickly and without thought.

Q17. Which of the following is the correct definition of hamartia?

Options:

  1. An evil instinct
  2. A kind heart
  3. A cursed life
  4. A fatal flaw

Correct Answer:

  1. A fatal flaw

Q18. Which of these is NOT a feature of a tragic hero?

Options:

  1. Meets death and destruction at the end of the narrative
  2. Moral and powerful, but flawed
  3. Is consistently lucky, despite challenges
  4. Generates sympathy and pity from the audience

Correct Answer:

  1. Is consistently lucky, despite challenges

Q19. Which of the following best describes Romeo's hamartia?

Options:

  1. His uncontrollable passion and emotion
  2. His acceptance of the 'ancient grudge'
  3. His slow, complex decision making
  4. His bloody-thirsty love of conflict

Correct Answer:

  1. His uncontrollable passion and emotion

Q20. Can you complete the quotation by choosing the correct words to fill the gaps? Juliet: “Be but .............my love, And I’ll no longer be a ..............” (Act 2, Scene 2)

Options:

  1. True; Rose
  2. Honest; Maid
  3. Sworn; Capulet
  4. Silent; Wife

Correct Answer:

  1. Sworn; Capulet

Q21. What is Benvolio's 'role' in both Act 1, Scene 1 and Act 3, Scene 1?

Options:

  1. Preventing conflict between members of the Capulet and Montague family
  2. Offering suggestions for a better society
  3. Involving himself in violent brawls
  4. Discussing the perils of romance and infatuation with Romeo

Correct Answer:

  1. Preventing conflict between members of the Capulet and Montague family

Q22. Which two contrasting qualities do Tybalt and Benvolio show that demonstrates that they are Foil characters?

Options:

  1. Strong vs. Weak
  2. Intelligent vs. Uneducated
  3. Friendly vs Distant
  4. Aggressive vs. Peaceful

Correct Answer:

  1. Aggressive vs. Peaceful

Q23. Which of the following is NOT a quotation from Tybalt's character?

Options:

  1. “Uncle, this is a Montague, our foe/ A villain that is hither come in spite”
  2. "Romeo, the hate I bear thee can afford/No better term than this,—thou art a villain."
  3. "O Romeo, Romeo, brave Mercutio's dead!"
  4. "What, drawn, and talk of peace! I hate the word."

Correct Answer:

  1. "O Romeo, Romeo, brave Mercutio's dead!"

Q24. What is the definition of a catalyst?

Options:

  1. A type of fire or burning flame
  2. A rebellious person who breaks many rules
  3. A person or thing that speeds up a reaction or creates change
  4. A tragic flaw that causes the downfall of a hero.

Correct Answer:

  1. A person or thing that speeds up a reaction or creates change

Q25. Which is arguably the best example of a catalyst for Juliet's transforming character?

Options:

  1. Her costume choice for the ball
  2. Meeting and falling in love with Romeo
  3. Her father's protective support
  4. Her suicide

Correct Answer:

  1. Meeting and falling in love with Romeo