Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Revisiting: Blood Brothers

Close

Q1. Which is the best definition of the term status quo?

Options:

  1. The existing state of things.
  2. A changing state of things.
  3. The previous state of things.

Correct Answer:

  1. The existing state of things.

Q2. Which of the mothers seeks to preserve the status quo in terms of the class system?

Options:

  1. Mrs. Lyons
  2. Mrs. Johnstone
  3. Neither
  4. Both

Correct Answer:

  1. Mrs. Lyons

Q3. What message about the class system does Russell communicate through the characters of Mrs. Johnstone and Mrs. Lyons?

Options:

  1. Russell advocates for a change in the class system.
  2. Russell advocates for the preservation of the status quo.
  3. Russell does not use these characters to comment on the class system.

Correct Answer:

  1. Russell advocates for a change in the class system.

Q4. Which of the below is the Narrator most associated with?

Options:

  1. Freedom
  2. Fate
  3. Free will

Correct Answer:

  1. Fate

Q5. In his role as the Milkman and the Teacher, how does the Narrator interact with the characters?

Options:

  1. With cold detachment
  2. The Milkman and Teacher don't interact at all with the other characters.
  3. The Milkman and Teacher interact with the other characters.

Correct Answer:

  1. With cold detachment

Q6. Which of the statements below correctly states how Russell foreshadows Mickey's future?

Options:

  1. Russell foreshadows the way in which Mickey will become successful by emphasising how educated he is from an early age.
  2. Russell foreshadows the way in which Mickey may become involved in problems with the law by showing how he has a taste for mischief as a child.
  3. Russell foreshadows the way in which Mickey will kill Edward by showing how hostile he is towards Edward from the start.

Correct Answer:

  1. Russell foreshadows the way in which Mickey may become involved in problems with the law by showing how he has a taste for mischief as a child.

Q7. When does Edward most clearly reveal his ignorance towards the struggles that Mickey now faces in his life?

Options:

  1. When he first meets Mickey.
  2. When he returns from university.
  3. When he leaves for university.

Correct Answer:

  1. When he returns from university.

Q8. How does Mickey show his submission to the path that his working class identity has laid out for him?

Options:

  1. By listening to Linda.
  2. By rejecting his brother Sammy.
  3. By following his brother Sammy.

Correct Answer:

  1. By following his brother Sammy.

Q9. What message does Russell seek to convey through his portrayal of the increasing difference between these characters?

Options:

  1. The lives of individuals are shaped by the destructive influence of genetics.
  2. The lives of individuals are shaped by the destructive influence of their social class.
  3. The lives of individuals aren't shaped by anything. Individuals exercise free will.

Correct Answer:

  1. The lives of individuals are shaped by the destructive influence of their social class.

Q10. What causes Mickey's estrangement from Edward in the play?

Options:

  1. Their age.
  2. Their social class.
  3. Their DNA.

Correct Answer:

  1. Their social class.

Q11. What is Russell's message about the relationships between social classes?

Options:

  1. Poor class relations will result in tragic consequences for the working class.
  2. Poor class relations will result in tragic consequences for the middle class.
  3. Poor class relations will result in tragic consequences for all of society.

Correct Answer:

  1. Poor class relations will result in tragic consequences for all of society.

Q12. How is one subject to conditioning?

Options:

  1. It is innate and is influenced by a person's DNA.
  2. Through being influenced by their surroundings and environment
  3. Only parents can influence how a person is conditioned.

Correct Answer:

  1. Through being influenced by their surroundings and environment

Q13. What message does Russell seem to communicate through the mothers?

Options:

  1. The older generation are successful in erasing class inequality.
  2. The older generation are partly at fault for perpetuating class inequality (making it continue).
  3. The younger generation are at fault for perpetuating class inequality (making it continue).

Correct Answer:

  1. The older generation are partly at fault for perpetuating class inequality (making it continue).

Q14. What is Russell's message about social class?

Options:

  1. It is a natural part of life and cannot be changed.
  2. It is a destructive and controlling system which needs to be changed.
  3. It has a positive influence on the lives of individuals.

Correct Answer:

  1. It is a destructive and controlling system which needs to be changed.

Q15. How is fate related to social class in the play?

Options:

  1. Fate is used as a vehicle through which to emphasise the power of social class.
  2. Social class is used as a vehicle through which to emphasise the power of fate.
  3. Fate is used to emphasise the power of individuals to change their social class.

Correct Answer:

  1. Fate is used as a vehicle through which to emphasise the power of social class.

Q16. How does Russell show that the class system is destructive for everyone in society (the working class and the middle class)?

Options:

  1. By showing how Mickey is shot by the police.
  2. By showing Mrs. Johnstone's pain and anguish at the end of the play.
  3. By showing how both boys perish at the end of the play.

Correct Answer:

  1. By showing how both boys perish at the end of the play.

Q17. Which of the statements below best represents Russell's message about the relationship between power and violence.

Options:

  1. Those in a position of power use violence in order to display their power.
  2. Those who feel disempowered resort to violence in order to regain a sense of power and agency.
  3. Russell does not present any relationship between power or violence in the play.

Correct Answer:

  1. Those who feel disempowered resort to violence in order to regain a sense of power and agency.

Q18. Which character is the clearest embodiment of the theme of violence in the play?

Options:

  1. Mickey
  2. Sammy
  3. Edward

Correct Answer:

  1. Sammy

Q19. Which of the statements best describes the relationship between money and power?

Options:

  1. Money increases the agency of an individual.
  2. Money decreases the agency of an individual.
  3. Money has little impact on the agency of an individual.

Correct Answer:

  1. Money increases the agency of an individual.

Q20. How is Mrs. Johnstone's conversation with the Milkman significant in relation to power?

Options:

  1. We are made to understand her position of poverty and thus her limited power in the play.
  2. We are made to understand how she is dishonest and untrustworthy as she refuses to pay for the milk.
  3. We see how Mrs. Johnstone has great power in refusing to pay for the milk as the Milkman does not force her to do so.

Correct Answer:

  1. We are made to understand her position of poverty and thus her limited power in the play.

Q21. Which character is most associated with the idea of institutional bias?

Options:

  1. The Milkman
  2. Mr. Lyons
  3. The Doleites
  4. The Policeman

Correct Answer:

  1. The Policeman

Q22. Which statement is correct in describing how institutional bias affects the families in Blood Brothers?

Options:

  1. The two families are treated the same. The system is not biased towards either.
  2. The Lyonses are shown to receive preferential treatment due to their middle class status.
  3. The Johnstones are shown to receive preferential treatment due to their working class status.

Correct Answer:

  1. The Lyonses are shown to receive preferential treatment due to their middle class status.

Q23. Where does the Narrator first appear in the play?

Options:

  1. The prologue
  2. After the pact is made
  3. After Mrs. Lyons forces Mrs. Johnstone to leave.

Correct Answer:

  1. The prologue

Q24. Which line appears in the Narrator's song which is repeated throughout the play?

Options:

  1. 'The devil's got your address'
  2. ''The devil's got your name'
  3. 'The devil's got your number'

Correct Answer:

  1. 'The devil's got your number'

Q25. How does privilege link to ignorance in the play?

Options:

  1. Mickey's privilege prevents him from understanding the struggles that Edward faces.
  2. Edward's privilege allows him to free himself from ignorance and empathise with Mickey.
  3. Edward's privilege leads him to display ignorance towards the struggles that Mickey faces.

Correct Answer:

  1. Edward's privilege leads him to display ignorance towards the struggles that Mickey faces.