Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Revisiting: A Christmas Carol

Close

Q1. What is the correct definition of 'misanthropic'?

Options:

  1. Having or showing a fondness for other people; sociable
  2. Having or showing a fondness of people of the same social status; a snob
  3. Having a showing a fondness of people in your family
  4. Having or showing a dislike of other people; unsociable

Correct Answer:

  1. Having or showing a dislike of other people; unsociable

Q2. What is the correct definition of 'redemption'?

Options:

  1. Not being savable from evil, sin or suffering
  2. Not caring about the feelings of others
  3. The action of being saved or freed from sin or error
  4. The journey you go on in life

Correct Answer:

  1. The action of being saved or freed from sin or error

Q3. What is the first stage of redemption explored in A Christmas Carol?

Options:

  1. Commit a crime
  2. Commit a sin or error
  3. Commit to change by taking action
  4. Feel regret or remorse

Correct Answer:

  1. Commit a sin or error

Q4. What sin has Scrooge committed in Stave 1 of the novella?

Options:

  1. He is misanthropic and values money and profit not people
  2. He is sympathetic towards others and cares about those around him
  3. He is a successful businessman and gives to charity
  4. He is treated cruelly by others and isolated

Correct Answer:

  1. He is misanthropic and values money and profit not people

Q5. What is the function of Jacob Marley's character? Choose the most accurate answer.

Options:

  1. To haunt and scare Scrooge
  2. To frighten Scrooge by showing him the error of his ways but to also offer a path of salvation
  3. To remind Scrooge to be a good business man
  4. To redeem himself and escape purgatory

Correct Answer:

  1. To frighten Scrooge by showing him the error of his ways but to also offer a path of salvation

Q6. The quotation 'Surplus population' links to whose views?

Options:

  1. Thomas Malthus- Malthusian views
  2. Charlies Dickens- Dickensian views
  3. Queen Victoria- Victorian views
  4. King Edward- Edwardian views

Correct Answer:

  1. Thomas Malthus- Malthusian views

Q7. Who does Scrooge mean when he says 'surplus population'?

Options:

  1. The rich
  2. The poor
  3. The greedy
  4. The wealthy

Correct Answer:

  1. The poor

Q8. What is the definition of allegory?

Options:

  1. A story with one meaning.
  2. A story with a hidden meaning.
  3. A story with an important meaning.
  4. A story with a consequence.

Correct Answer:

  1. A story with a hidden meaning.

Q9. What was Dickens NOT concerned about in Victorian society?

Options:

  1. A lack of education for poor children.
  2. The way children were exploited by factory owners.
  3. The economic cost of Christmas for businesses.
  4. The impact of the poor laws on families.

Correct Answer:

  1. The economic cost of Christmas for businesses.

Q10. What does the boy 'Ignorance' symbolise?

Options:

  1. The dangers of ignorance and the importance of education.
  2. Children are selfish.
  3. The poor are criminals.
  4. The poor are lazy.

Correct Answer:

  1. The dangers of ignorance and the importance of education.

Q11. What does Scrooge learn from the Ghost of Christmas Present?

Options:

  1. He should only care about himself.
  2. Charity is not important.
  3. Malthusian views benefit society.
  4. That he is responsible for the poor and destitute in society.

Correct Answer:

  1. That he is responsible for the poor and destitute in society.

Q12. Dickens links family and friendship with the idea of...

Options:

  1. Charity.
  2. Kindness.
  3. Compassion.
  4. Happiness.

Correct Answer:

  1. Happiness.

Q13. How does Dickens use the character Fezziwig in Stave 2?

Options:

  1. To show us that all businessmen are greedy.
  2. To show us that Christmas is not important to Victorians.
  3. To show us that not all business owners are consumed by greed.
  4. To show us the reality of how business owners exploit their workers.

Correct Answer:

  1. To show us that not all business owners are consumed by greed.

Q14. Which of the following is an example of a motif in A Christmas Carol?

Options:

  1. Fire
  2. Water
  3. Wind
  4. Birds

Correct Answer:

  1. Fire

Q15. Fred is a character foil to Scrooge. What does he embody?

Options:

  1. Generosity
  2. Christmas Spirit
  3. Charity
  4. Optimism

Correct Answer:

  1. Christmas Spirit

Q16. In order to change and achieve redemption, what feelings must Scrooge experience?

Options:

  1. Feelings of anger.
  2. Feelings of jealousy and greed.
  3. Feelings of love.
  4. Feelings of remorse and regret.

Correct Answer:

  1. Feelings of remorse and regret.

Q17. What is the 'golden idol' a metaphor for in Stave 2?

Options:

  1. Wealth.
  2. God.
  3. Work.
  4. Charity.

Correct Answer:

  1. Wealth.

Q18. What is the definition of 'epiphany'?

Options:

  1. A moment of clear understanding.
  2. A moment of great realisation.
  3. A moment of fear.
  4. A moment of great knowledge.

Correct Answer:

  1. A moment of great realisation.

Q19. What was Dickens' moral message about avarice?

Options:

  1. You should focus on kindness and compassion towards others rather than the pursuit of wealth.
  2. You should try and make as much money as you can in order to escape poverty.
  3. Only the rich can be avaricious and they are therefore immoral.
  4. Being both avaricious and compassionate is possible.

Correct Answer:

  1. You should focus on kindness and compassion towards others rather than the pursuit of wealth.

Q20. What does the Ghost of Christmas Past symbolise?

Options:

  1. Happiness.
  2. Christmas Spirit.
  3. Death.
  4. Memories and truth.

Correct Answer:

  1. Memories and truth.

Q21. What is the purpose of the Ghost of Christmas Present?

Options:

  1. To teach the true meaning of Christmas as a time of generosity and benevolence.
  2. To terrify Scrooge into seeking redemption.
  3. To show him memories of the past so he feels penitence.
  4. To warn him of the consequences of his greed.

Correct Answer:

  1. To teach the true meaning of Christmas as a time of generosity and benevolence.

Q22. What is the purpose of the Spirits as a structural device?

Options:

  1. To propel Scrooge to his death.
  2. To propel Scrooge to his future.
  3. To propel Scrooge to Belle.
  4. To propel Scrooge to redemption.

Correct Answer:

  1. To propel Scrooge to redemption.

Q23. Why does Dickens create such a positive image of the Cratchit family?

Options:

  1. To make readers feel sorry for The Cratchits.
  2. To show how difficult it was being poor.
  3. To show that family is a source of comfort, strength and joy.
  4. To create a negative view of the poor.

Correct Answer:

  1. To show that family is a source of comfort, strength and joy.

Q24. What is the correct definition of 'didactic?

Options:

  1. Intending to teach an educational lesson.
  2. Intending to teach a moral or political lesson.
  3. Intending to teach a life lesson.
  4. Intending to teach a message about the poor.

Correct Answer:

  1. Intending to teach a moral or political lesson.

Q25. What is Dickens' message about redemption?

Options:

  1. You can achieve it through salvation and faith in god.
  2. You must work hard at by living a life of hard work and sacrifice.
  3. It lasts for a short amount of time.
  4. Everyone can change and achieve redemption though their actions.

Correct Answer:

  1. Everyone can change and achieve redemption though their actions.