Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Ratio, real life graphs, and rates of change

Close

Q1. Pete is painting the walls of his bedroom. So far he has used 5 litres of paint and covered 24 m² of wall. What area will 20 litres cover?

Options:

  1. 48 m²
  2. 96 m²
  3. 72 m²
  4. 100 m²

Correct Answer:

  1. 96 m²

Q2. Amara is going on holiday. For every £15 she exchanges, she will receive $19. How much money will she get if she exchanges £112.50?

Options:

  1. $190.00
  2. $142.50
  3. $285.00
  4. $88.81

Correct Answer:

  1. $142.50

Q3. Binh cycles 80 kilometres in 5 hours. What is her average speed in kilometres per hour (km/h)?

Options:

  1. 15 km/h
  2. 16 km/h
  3. 400 km/h
  4. 20 km/h

Correct Answer:

  1. 16 km/h

Q4. A train travels 75 miles at an average speed of 25 mph. How long does the journey take?

Options:

  1. 225 hours
  2. 20 minutes
  3. 1/3 of an hour
  4. 3 hours

Correct Answer:

  1. 3 hours

Q5. Fill in the gap: conversion rates are _______________.

Options:

  1. uni-directional
  2. only one way
  3. bi-directional
  4. small

Correct Answer:

  1. bi-directional

Q6. Given that there are 1440 minutes in a day, how many days is 10080 minutes?

Options:

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Correct Answer:

  1. 7

Q7. Using the graph below, convert £20 to euros.

Options:

  1. €23
  2. €24
  3. €25
  4. €17

Correct Answer:

  1. €24

Q8. Convert £30 to US Dollars.

Options:

  1. $21
  2. $22
  3. $41
  4. $42

Correct Answer:

  1. $42

Q9. Sam has £320. How many US Dollars is this?

Options:

  1. $440
  2. $450
  3. $448
  4. $445

Correct Answer:

  1. $448

Q10. Which of the following is a measure of capacity?

Options:

  1. litres
  2. metres
  3. kilograms
  4. kilometres

Correct Answer:

  1. litres

Q11. 5 litres of honey has a mass of 7 kg. What is the mass of 115 litres of honey?

Options:

  1. 2645 kg
  2. 161 kg
  3. 82.1 kg
  4. 35 kg

Correct Answer:

  1. 161 kg

Q12. Which ONE of the following statements could be TRUE about the graph below?

Options:

  1. A car has an average speed of 50 km/h
  2. A car has an average speed of 25 km/h
  3. A car has an average speed of 15 km/h
  4. A car has an average speed of 20 km/h

Correct Answer:

  1. A car has an average speed of 25 km/h