Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Particle Model of Matter

Close

Q1. The equation for calculating density is?

Options:

  1. Density = volume / mass
  2. Density = volume X mass
  3. Density = mass X volume
  4. Density = mass / volume

Correct Answer:

  1. Density = mass / volume

Q2. Density is defined as the mass per unit _________ ?

Options:

  1. Length
  2. Width
  3. Volume
  4. Area

Correct Answer:

  1. Volume

Q3. Which state of matter has the highest density?

Options:

  1. Solid
  2. Liquid
  3. Gas

Correct Answer:

  1. Solid

Q4. If an object has a density of 1200 kg/m^3 what is it's density in g/cm^3

Options:

  1. 120
  2. 12
  3. 1.2
  4. 1200000

Correct Answer:

  1. 1.2

Q5. What piece of equipment do you use to measure an object's mass?

Options:

  1. Top pan balance
  2. Ruler
  3. Eureka can
  4. Measuring cylinder

Correct Answer:

  1. Top pan balance

Q6. What piece of equipment do you use to measure a liquid's volume?

Options:

  1. Top pan balance
  2. Ruler
  3. Eureka can
  4. Measuring cylinder

Correct Answer:

  1. Measuring cylinder

Q7. A 500 ml sports drink has a mass of 600 g. Work out it's density.

Options:

  1. 1.2 g/cm^3
  2. 0.83 g/cm^3
  3. 1.2 g/cm^2
  4. 0.83 g/cm^2

Correct Answer:

  1. 1.2 g/cm^3

Q8. A student takes 3 readings of object's mass, they are 0.51 kg, 0.55 kg and 0.59 kg. Work out the uncertainty in these readings.

Options:

  1. 0.08 kg
  2. 0.04 kg
  3. 1.1 kg
  4. 0.55 kg

Correct Answer:

  1. 0.04 kg

Q9. If you increase the temperature of a gas and keep the volume the same, the pressure will...

Options:

  1. Increase
  2. Decrease
  3. Stay the same

Correct Answer:

  1. Increase

Q10. What is the definition for latent heat of fusion?

Options:

  1. Energy required to convert one kilogram of solid to liquid.
  2. Energy required to raise the temperature of one kilogram of a material by one degree.
  3. Energy required to convert one kilogram of a solid to liquid without a change in temperature.
  4. Energy required to convert a solid to liquid without a change in temperature.

Correct Answer:

  1. Energy required to convert one kilogram of a solid to liquid without a change in temperature.

Q11. What is the unit for latent heat?

Options:

  1. J/s
  2. J/kg
  3. kg/J
  4. J/g

Correct Answer:

  1. J/kg

Q12. What is the definition of specific heat capacity?

Options:

  1. The amount of energy required to raise the temperature of 1 kilogram of a substance
  2. The amount of energy required to raise the temperature of a substance by 1 degree Celsius.
  3. When you raise the temperature of 1 kilogram of a substance by 1 degree Celsius.
  4. The amount of energy required to raise the temperature of 1 kilogram of a substance by 1 degree Celsius.

Correct Answer:

  1. The amount of energy required to raise the temperature of 1 kilogram of a substance by 1 degree Celsius.

Q13. What piece of equipment do you use to find an irregular object's volume? Select two pieces of equipment.

Options:

  1. Top pan balance
  2. Ruler
  3. Eureka can
  4. Measuring cylinder

Correct Answer:

  1. Eureka can
  2. Measuring cylinder

Q14. Why are gases compressible?

Options:

  1. Gases are not very dense so they can be squashed
  2. The particles in gases move in random motion so they can be compressed
  3. The particles in gases are spaced far apart so there is space for the particles to move closer
  4. The particles in gases are spaced far apart so they are not very dense

Correct Answer:

  1. The particles in gases are spaced far apart so there is space for the particles to move closer

Q15. Internal energy is the sum of which two stores of energy?

Options:

  1. Kinetic store
  2. Gravitational potential energy
  3. Thermal store
  4. Potential store

Correct Answer:

  1. Kinetic store
  2. Potential store

Q16. Which state of matter has the most internal energy?

Options:

  1. Solid
  2. Liquid
  3. Gas
  4. All states have the same amount of internal energy

Correct Answer:

  1. Gas

Q17. Which two changes of state correspond to the latent heat of vapourisation (pick two)?

Options:

  1. Boiling
  2. Melting
  3. Freezing
  4. Condensing

Correct Answer:

  1. Boiling
  2. Condensing

Q18. Which two changes of state correspond to the latent heat of fusion (pick two)?

Options:

  1. Boiling
  2. Melting
  3. Freezing
  4. Condensing

Correct Answer:

  1. Melting
  2. Freezing