Skip navigation

Unit Quiz: Organisation (HT)

Close

See in classroom

Q1. In CHD, the there is a build up of fatty deposits in the ___________.

Options:

  1. arteries
  2. coronary arteries
  3. coronary veins

Correct Answer:

  1. coronary arteries

Q2. Heart rate is controlled by ___________ cells.

Options:

  1. pacemaker
  2. pacesetting
  3. artificial

Correct Answer:

  1. pacemaker

Q3. Pacemaker cells are found in the _________.

Options:

  1. left atrium
  2. left ventricle
  3. right atrium

Correct Answer:

  1. right atrium

Q4. Oxygen moves into the blood via _________.

Options:

  1. a concentration gradient
  2. diffusion
  3. osmosis

Correct Answer:

  1. diffusion

Q5. Name the chemical we use to test for starch

Options:

  1. Benedict's solution
  2. Biuret solution
  3. Iodine solution
  4. Ethanol and water

Correct Answer:

  1. Iodine solution

Q6. What can we use iodine to test for?

Options:

  1. Carbohydrates
  2. Starch
  3. Fat
  4. Protein

Correct Answer:

  1. Starch

Q7. Proteins are needed for...

Options:

  1. Energy
  2. Movement
  3. Growth and repair

Correct Answer:

  1. Growth and repair

Q8. What is the name of the reagent we use to test for sugar?

Options:

  1. Iodine
  2. Biuret
  3. Benedict's
  4. Ethanol

Correct Answer:

  1. Benedict's

Q9. Complete the sentence: A substrate fits into an enzyme's...

Options:

  1. active site
  2. acting site
  3. actual site

Correct Answer:

  1. active site

Q10. Complete the sentence: Amylase breaks down...

Options:

  1. protein
  2. starch
  3. sugar

Correct Answer:

  1. starch

Q11. Complete the sentence: Protease breaks down...

Options:

  1. protein
  2. starch
  3. sugar

Correct Answer:

  1. protein

Q12. Complete the sentence: Protein is broken down into...

Options:

  1. fatty acids
  2. fatty acids and glycerol
  3. amino acids

Correct Answer:

  1. amino acids

Q13. Complete the sentence: Fats are broken down into...

Options:

  1. fatty acids
  2. fatty acids and glycerol
  3. amino acids

Correct Answer:

  1. fatty acids and glycerol

Q14. Complete the sentence: Amylase breaks down starch into...

Options:

  1. Glucose
  2. Glucase
  3. Amylose

Correct Answer:

  1. Glucose

Q15. Fat is broken down by ____________.

Options:

  1. amylase
  2. lipase
  3. protease
  4. maltase

Correct Answer:

  1. lipase

Q16. What are the products of fat digestion?

Options:

  1. Fatty acids and glycerol
  2. Fatty acids and lipids
  3. Fatty acid
  4. Fatty acid and glucose

Correct Answer:

  1. Fatty acids and glycerol

Q17. Increasing the temperature beyond the optimum ___________ enzymes

Options:

  1. dissolves
  2. destroys
  3. denatures

Correct Answer:

  1. denatures

Q18. When enzymes are denatured the _________ of the active site changes

Options:

  1. composition
  2. shape
  3. mass

Correct Answer:

  1. shape

Q19. When investigating how temperature affects the rate of enzyme activity, the dependent variable is ____________

Options:

  1. the temperature
  2. the enzyme used
  3. enzyme activity

Correct Answer:

  1. enzyme activity

Q20. Water is absorbed into the root hair cell via __________.

Options:

  1. osmosis
  2. diffusion
  3. active transport

Correct Answer:

  1. osmosis

Q21. Mineral ions move into the root hair cell via _________.

Options:

  1. osmosis
  2. diffusion
  3. active transport

Correct Answer:

  1. active transport

Q22. Arteries carry blood ___________.

Options:

  1. towards the heart
  2. away from the heart

Correct Answer:

  1. away from the heart

Q23. Veins have _________ to prevent the backflow of blood.

Options:

  1. valves
  2. thick walls
  3. elastic walls

Correct Answer:

  1. valves

Q24. Select the best answer: The rate of transpiration is a measure of how quickly water is lost from the ______.

Options:

  1. roots
  2. stem
  3. flower
  4. leaves
  5. stomata
  6. xylem
  7. phloem

Correct Answer:

  1. stomata

Q25. Which of the following factors INCREASE the rate of transpiration? Select 3 options

Options:

  1. Higher temperature
  2. Less windy
  3. More humid air
  4. Higher light intensity
  5. Larger surface area (more stomata)

Correct Answer:

  1. Higher temperature
  2. Higher light intensity
  3. Larger surface area (more stomata)

Q26. How can we measure the rate of transpiration?

Options:

  1. Use a potometer and measure how far the bubble goes
  2. Measure the change in mass of a plant
  3. Use a potometer and measure how quickly the bubble moves
  4. Collect the water as it leaves the plant and measure the volume

Correct Answer:

  1. Use a potometer and measure how quickly the bubble moves

Q27. What piece of equipment is always needed when measuring a rate of something?

Options:

  1. Ruler
  2. Thermometer
  3. Potometer
  4. Balance
  5. Stopwatch

Correct Answer:

  1. Stopwatch

Q28. The walls of the small intestine are folded into _________.

Options:

  1. villi
  2. the body
  3. the stomach

Correct Answer:

  1. villi

Q29. The villi have a good blood supply which maintains _________.

Options:

  1. a shallow concentration gradient
  2. a short diffusion pathway
  3. a steep concentration gradient

Correct Answer:

  1. a steep concentration gradient

Q30. What is the function of blood plasma?

Options:

  1. Carries nutrients, carbon dioxide and waste products
  2. Carries oxygen
  3. Clots blood

Correct Answer:

  1. Carries nutrients, carbon dioxide and waste products

Q31. What is the function of the red blood cells?

Options:

  1. Carry carbon dioxide
  2. Carry oxygen
  3. Defend our bodies against pathogens

Correct Answer:

  1. Carry oxygen

Q32. What is the function of platelets?

Options:

  1. Involved in blood clotting
  2. Defends our bodies against pathogens
  3. Transports nutrients

Correct Answer:

  1. Involved in blood clotting

Q33. Malignant tumours _________

Options:

  1. can invade other tissue
  2. cannot invade other tissue

Correct Answer:

  1. can invade other tissue