Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Oceans and Seas

Close

Q1. Read the statement and choose the word that is missing. An ocean is a huge body of _________ water.

Options:

  1. sugary
  2. cold
  3. hot
  4. salt

Correct Answer:

  1. salt

Q2. What is a habitat?

Options:

  1. where animals and plants live
  2. where animals sleep
  3. where animals eat

Correct Answer:

  1. where animals and plants live

Q3. What is the largest ocean?

Options:

  1. Pacific Ocean
  2. Indian Ocean
  3. Southern Ocean
  4. Arctic Ocean
  5. Atlantic Ocean

Correct Answer:

  1. Pacific Ocean

Q4. Tick all the reasons why the ocean is important. There are 5.

Options:

  1. Home for lots of animals
  2. Provides us with lots of food to eat
  3. We can put all our rubbish in the ocean
  4. Some parts of the ocean provide us with ingredients for medicine
  5. The ocean provides lots of oxygen to help us breathe!
  6. We can use the ocean to trade and travel by boat

Correct Answer:

  1. Home for lots of animals
  2. Provides us with lots of food to eat
  3. Some parts of the ocean provide us with ingredients for medicine
  4. The ocean provides lots of oxygen to help us breathe!
  5. We can use the ocean to trade and travel by boat

Q5. What type of animal is an octopus?

Options:

  1. A mammal - an animal with warm blood and lungs
  2. A fish - an animal with gills to help them breathe underwater
  3. A crustacean - a cold blooded animal which has a hard skeleton on the outside of its body
  4. A mollusc - a cold blooded animal with gills, some live inside a shell

Correct Answer:

  1. A mollusc - a cold blooded animal with gills, some live inside a shell

Q6. Choose the word to fill in the gap. The ocean is full of _______ which is dangerous for our marine life.

Options:

  1. fish
  2. water
  3. plastic

Correct Answer:

  1. plastic

Q7. Instead of buying plastic bottles, bags, cups and packaging, what can I use instead?

Options:

  1. You can not buy them and carry all your items
  2. You can use reusable items, which mean you can use them again and again!
  3. You can put your plastic in the bin

Correct Answer:

  1. You can use reusable items, which mean you can use them again and again!

Q8. What is a habitat?

Options:

  1. A habitat is a place to sleep.
  2. A habitat is where animals and plants live.
  3. A habitat is where animals eat.

Correct Answer:

  1. A habitat is where animals and plants live.

Q9. What is human activity?

Options:

  1. Human activities are all the things we do in our life.
  2. Human activities are things we don't do.

Correct Answer:

  1. Human activities are all the things we do in our life.

Q10. What is coral bleaching?

Options:

  1. When a coral becomes stressed and changes colour to white.
  2. When a coral dies.
  3. When a coral changes shape.

Correct Answer:

  1. When a coral becomes stressed and changes colour to white.

Q11. How many layers of the ocean are there?

Options:

  1. 3
  2. 4
  3. 5

Correct Answer:

  1. 5

Q12. In space, Earth is a sphere shape. But when we show the Earth's land and seas on a map it appears to be ______________.

Options:

  1. round
  2. flat
  3. triangular

Correct Answer:

  1. flat