Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Multiplication and division

Close

Q1. 1 is not a prime number because...

Options:

  1. It is an odd number
  2. It is too small
  3. It only has one factor which is itself
  4. It is a factor in every number.

Correct Answer:

  1. It only has one factor which is itself

Q2. Can you find the mystery number? It is less than 50, 6 and 12 are both factors of it and it is a multiple of 9.

Options:

  1. 27
  2. 36
  3. 42
  4. 45

Correct Answer:

  1. 36

Q3. Lucy created four different alternating factor and multiple chains. Her partner, Yasin, has spotted a mistake in one of her chains - can you tell which one?

Options:

  1. 32 - 4 - 12 - 5 - 20
  2. 12 - 2 - 18 - 9 - 27
  3. 30 - 15 - 45 - 9 - 18
  4. 48 - 8 - 24 - 4 - 12

Correct Answer:

  1. 32 - 4 - 12 - 5 - 20

Q4. Which of the facts can I derive from the representation below?

Options:

  1. 2 x 40 = 80
  2. 20 x 4 = 80
  3. 80 ÷ 2 = 40
  4. All of the above
  5. None of the above

Correct Answer:

  1. All of the above

Q5. Which derived fact helps me to mentally solve 240 ÷ 5?

Options:

  1. 48 x 10
  2. 120 ÷ 10
  3. 48 ÷ 10
  4. 120 x 10

Correct Answer:

  1. 48 x 10

Q6. Which estimation is correct for the calculation 192 ÷ 8?

Options:

  1. 192 ÷ 10
  2. 190 ÷ 8
  3. 200 ÷ 8
  4. 200 ÷ 10

Correct Answer:

  1. 200 ÷ 8

Q7. Using your knowledge of inverse, which of the following numbers is not a factor of 248?

Options:

  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. 8

Correct Answer:

  1. 6

Q8. 45 is a factor of 360 because.....

Options:

  1. 45 x 6
  2. 45 x 8
  3. 45 x 9

Correct Answer:

  1. 45 x 8

Q9. Which statement below is false about the calculation 2536 ÷ 4 = 634

Options:

  1. The divisor is 2536
  2. The quotient is 634
  3. The dividend is 2536
  4. The divisor is 4

Correct Answer:

  1. The divisor is 2536

Q10. In the image below, you can see the first 3 squared numbers. What would the 6th squared number be in the sequence?

Options:

  1. 36
  2. 49
  3. 64
  4. 81

Correct Answer:

  1. 49