Skip navigation
Oak National Academy Logo

Q1. Which way do we consider 'conventional current' to flow?

Options:

  1. + to -
  2. - to +
  3. Clockwise around a circuit
  4. Anticlockwise around a circuit

Correct Answer:

  1. + to -

Q2. Which way do the magnetic flux lines in a magnetic field point?

Options:

  1. South pole -> North pole
  2. North pole -> South pole
  3. North seeking pole -> North pole
  4. North seeking pole -> South pole

Correct Answer:

  1. North pole -> South pole

Q3. Which hand is used to predict the direction of the force from the motor effect?

Options:

  1. Left hand
  2. Right hand

Correct Answer:

  1. Left hand

Q4. Which way will the force act here?

Options:

  1. Up
  2. Down
  3. Left
  4. Right
  5. Into the screen
  6. Out of the screen

Correct Answer:

  1. Up

Q5. Which way will the force act here?

Options:

  1. Up
  2. Down
  3. Left
  4. Right
  5. Into the screen
  6. Out of the screen

Correct Answer:

  1. Right

Q6. What are the names of the magnetic poles?

Options:

  1. Up and down
  2. North and south
  3. Left and right
  4. East and West

Correct Answer:

  1. North and south

Q7. What is the piece of equipment needed to plot the magnetic field of a magnet?

Options:

  1. Magneto-meter
  2. Flux probe
  3. Plotting compass
  4. Field viewer

Correct Answer:

  1. Plotting compass

Q8. Which way do the arrows on a magnetic field diagram always point?

Options:

  1. North - south
  2. South - north

Correct Answer:

  1. North - south

Q9. In a diagram of a magnetic field, what shows that the field is stronger?

Options:

  1. The lines curve more
  2. The lines are straighter
  3. The lines are further apart
  4. The lines are closer together

Correct Answer:

  1. The lines are closer together

Q10. Why does the Earth have a magnetic field?

Options:

  1. The earth’s core is a magnet
  2. The Earth’s core is iron
  3. It is made by power stations
  4. The sun creates it

Correct Answer:

  1. The Earth’s core is iron

Q11. Some students were asked to draw out the shape of a magnetic field around a bar magnet. Which student got their drawing completely correct?

Options:

  1. Ivor
  2. Roxanne
  3. Fabio
  4. Bonny

Correct Answer:

  1. Fabio

Q12. HT only : Calculate the magnetic flux density when a force of 5N is exerted on a 0.25m wire carrying a current of 2A. Use the equation F = B × I × L

Options:

  1. 2.5 T
  2. 5 T
  3. 10 T
  4. 40 T

Correct Answer:

  1. 10 T

Q13. Which sentence below describes electromagnetic induction?

Options:

  1. When a coil of wire is moved in a magnetic field, a potential difference is induced between the ends of the coil.
  2. When a magnet is moved passed a coil, a potential difference is induced between the ends of the coil of wire.
  3. When a coil is placed in a magnetic field, and the magnetic field is constantly changing, a potential difference is induced between the ends of the coil of wire.
  4. All of the above.

Correct Answer:

  1. All of the above.

Q14. Which of the following will increase the size of the induced potential difference

Options:

  1. increased strength of magnetic field
  2. increased number of turns on the coil
  3. increased speed of the movement
  4. all of the above.

Correct Answer:

  1. all of the above.

Q15. A transformer has a primary voltage of 12 V and a primary current of 2 A. If the secondary voltage is 24 V, what will the secondary current be?

Options:

  1. 0.5 A
  2. 1 A
  3. 12 A
  4. 48 A

Correct Answer:

  1. 1 A

Q16. A transformer with 1000 turns on the primary coil and 3000 turns on the secondary coil needs to produce an output current of 4.8 A. What will the input current be?

Options:

  1. 1.6 A
  2. 7.2 A
  3. 9.6 A
  4. 14.4 A

Correct Answer:

  1. 14.4 A

Q17. Which of these statements best describes, using correct scientific terminology, the generator effect, also known as electromagnetic induction.

Options:

  1. When a conductor passes through magnetic field lines, a potential difference is created between the ends of the conductor.
  2. When a conductor cuts across lines of magnetic flux, a potential difference is created between the ends of the conductor.
  3. When a conductor cuts across lines of magnetic flux, a potential difference is induced between the ends of the conductor.
  4. When a conductor slices through. lines of magnetic flux, a potential difference is created between the ends of the conductor.

Correct Answer:

  1. When a conductor cuts across lines of magnetic flux, a potential difference is induced between the ends of the conductor.

Q18. Which of the following changes would make an electromagnet stronger?

Options:

  1. Decrease the number of coils
  2. Decrease the current used
  3. Use an iron core with the coil
  4. Increase the wire's resistance

Correct Answer:

  1. Use an iron core with the coil

Q19. Which of these would be a good use of an electromagnet?

Options:

  1. High speed railways
  2. Loudspeakers
  3. Cranes to lift iron and steel
  4. All of them

Correct Answer:

  1. All of them

Q20. Which type of transformer increases the potential difference?

Options:

  1. Step-up transformer
  2. Isolating transformer
  3. Step-down transformer
  4. Megatron

Correct Answer:

  1. Step-up transformer

Q21. Why are step-down transformers used to produce 230 V for household use?

Options:

  1. To make the electricity more efficient
  2. To make the electricity safer to use
  3. To slow down the electricity
  4. To reduce the electrical current

Correct Answer:

  1. To make the electricity safer to use

Q22. Which material is used in the core of the transformer, as shown in the diagram.

Options:

  1. Aluminium
  2. Copper
  3. Iron
  4. Stainless steel

Correct Answer:

  1. Iron

Q23. How is a sound wave made by a loudspeaker?

Options:

  1. An alternating current uses the motor effect to vibrate a coil attached to the cone
  2. A direct current uses the generator effect to move a coil attached to the cone
  3. A direct current uses the motor effect to move a coil attached to the cone
  4. An alternating current uses the generator effect to vibrate a coil attached to the cone

Correct Answer:

  1. An alternating current uses the motor effect to vibrate a coil attached to the cone

Q24. How is an alternating current made by a microphone?

Options:

  1. Pressure waves hit the diaphragm pushing the coil which makes a direct current via the generator effect
  2. Pressure waves vibrate the diaphragm and the coil which makes an alternating current via the generator effect
  3. Pressure waves vibrate the diaphragm and the coil which makes an alternating current via the motor effect
  4. Pressure waves hit the diaphragm pushing the coil which makes a direct current via the motor effect

Correct Answer:

  1. Pressure waves vibrate the diaphragm and the coil which makes an alternating current via the generator effect