Skip navigation
Oak National Academy Logo

Q1. Which is the correct definition of fatal flaw?

Options:

  1. A fault in one’s character that has severe consequences.
  2. A perfection in one’s character that has severe consequences.
  3. A beauty in one’s character that has severe consequences.
  4. A merit in one’s character that has severe consequences.

Correct Answer:

  1. A fault in one’s character that has severe consequences.

Q2. Which is the correct definition for paranoia?

Options:

  1. Feeling complete without evidence to support these feelings.
  2. Feeling comfort and safety without evidence to support these feelings.
  3. Feeling happiness and joy without evidence to support these feelings.
  4. Feeling fear, anxiety or distrust without evidence to support these feelings.

Correct Answer:

  1. Feeling fear, anxiety or distrust without evidence to support these feelings.

Q3. Which is the correct definition of tyranny?

Options:

  1. An oppressive and cruel rule.
  2. An impressive and kind rule.
  3. An impressive rule.
  4. A kind rule.

Correct Answer:

  1. An oppressive and cruel rule.

Q4. Which is the correct definition for prophecy?

Options:

  1. A prediction about the past.
  2. A prediction about the future.
  3. Facts about the past.
  4. Facts about the future.

Correct Answer:

  1. A prediction about the future.

Q5. Which is the correct definition for ambition?

Options:

  1. A strong desire to want or achieve something.
  2. A weak desire to want or achieve something.
  3. A timid desire to want or achieve something.
  4. An average desire to want or achieve something.

Correct Answer:

  1. A strong desire to want or achieve something.

Q6. Complete the sentence. When Macbeth meets the witches he is with ..........

Options:

  1. King Duncan
  2. Ross
  3. Lady Macbeth
  4. Banquo

Correct Answer:

  1. Banquo

This quotation is taken from Act 1, scene 3.

Q7. Complete the quotation. 'So .......... and fair a day I have not seen.'

Options:

  1. foul
  2. fair
  3. fresh
  4. fine

Correct Answer:

  1. foul

This quotation is taken from Act 1, scene 3.

Q8. Complete the quotation. 'Stay you .......... speakers.

Options:

  1. perfect
  2. imperfect
  3. foul
  4. fair

Correct Answer:

  1. imperfect

Q9. Which is the correct definition of metaphor?

Options:

  1. A comparison using like or as.
  2. A difference in which one thing is said to be unlike another.
  3. A comparison in which one thing is said to be another.
  4. A comparison.

Correct Answer:

  1. A comparison in which one thing is said to be another.

This question refers to Act 3, scene 4.

Q10. Who do the 'gory locks' belong to?

Options:

  1. King Duncan
  2. Macduff
  3. Banquo
  4. Fleance

Correct Answer:

  1. Banquo

Q11. Which is the correct definition of consequence?

Options:

  1. A result of no action - usually negative.
  2. A result of actions - usually positive.
  3. A result of actions - usually negative.
  4. Taking no action at all.

Correct Answer:

  1. A result of actions - usually negative.

This question refers to Act 5, scene 8.

Q12. Complete the quotation. 'Out, damned .........!'

Options:

  1. spot
  2. stain
  3. smear
  4. mark

Correct Answer:

  1. spot

This question refers to Act 5, scene 1.

Q13. Complete the quotation. 'Yet who would have thought the old man to have had so much .......... in him?

Options:

  1. fight
  2. love
  3. blood
  4. tears

Correct Answer:

  1. blood

This question refers to Act 5, scene 1.

Q14. Complete the quotation. 'What's done .......... be undone.'

Options:

  1. will
  2. won't
  3. can
  4. cannot

Correct Answer:

  1. cannot

Q15. Which is the correct defintion of tragic hero?

Options:

  1. A great and noble character who is destined to fall from grace due to their own actions.
  2. A terrible and evil character who is destined to fall from grace due to their own actions.
  3. A sad and unhappy character who is destined to fall from grace due to their own actions.
  4. A happy and excitable character who is destined to fall from grace due to their own actions.

Correct Answer:

  1. A great and noble character who is destined to fall from grace due to their own actions.

Q16. Which is the correct definition of treachery?

Options:

  1. To acquire someone’s trust.
  2. To gain someone’s trust.
  3. To betray someone’s trust.
  4. To give your trust to someone.

Correct Answer:

  1. To betray someone’s trust.

This question refers to Act 1, scene 5.

Q17. Complete the quotation. 'Unsex me ..........'

Options:

  1. there
  2. never
  3. here
  4. quickly

Correct Answer:

  1. here

Q18. Which is the correct definition of kingship?

Options:

  1. The state of wanting to be king.
  2. The state/act of being king.
  3. Being the rightful king.
  4. The ship which the king uses as his main vessel.

Correct Answer:

  1. The state/act of being king.

This question refers to Act 3, scene 2.

Q19. Complete the quotation. ‘O! full of .......... is my mind’

Options:

  1. monsters
  2. insects
  3. snakes
  4. scorpions

Correct Answer:

  1. scorpions

Q20. Which is the correct definition of tragedy?

Options:

  1. A play that deals with comedy events and often contains a tragic hero.
  2. A play that deals with tragic events and often contains a tragic hero.
  3. A play that deals with romantic events and often contains a tragic hero.
  4. A play that deals with happy events and often contains a tragic hero.

Correct Answer:

  1. A play that deals with tragic events and often contains a tragic hero.

This question refers to Act 5, scene 8.

Q21. Complete the quotation. 'Turn, hell-.........., turn!'

Options:

  1. dog
  2. mongrel
  3. hound
  4. canine

Correct Answer:

  1. hound

Q22. Which is the correct definition for regicide?

Options:

  1. The action of killing a king.
  2. The action of killing a priest.
  3. The action of killing an animal.
  4. The action of killing pests.

Correct Answer:

  1. The action of killing a king.

Q23. Which is the correct definition for treason?

Options:

  1. A crime linked to being loyal to your own country particularly by attempting to take a monarch’s life or their throne.
  2. A crime linked to defending your own country particularly by attempting to take a monarch’s life or their throne.
  3. A crime linked to protecting your own country particularly by attempting to take a monarch’s life or their throne.
  4. A crime linked to betraying your own country particularly by attempting to take a monarch’s life or their throne.

Correct Answer:

  1. A crime linked to betraying your own country particularly by attempting to take a monarch’s life or their throne.

Q24. Name the famous plot against King James I.

Options:

  1. The Death to the King Plot.
  2. The Explosive Plot
  3. The Gunpowder Plot
  4. The Divine Plot

Correct Answer:

  1. The Gunpowder Plot

Q25. Identify the correct phrase - linked to the concept that kings were appointed by God.

Options:

  1. The Divine
  2. The Divine Right of Monarchs
  3. The Divine Right of Queens
  4. The Divine Right of Kings

Correct Answer:

  1. The Divine Right of Kings

Q26. Which is the correct definition for paradox?

Options:

  1. A confusing statement.
  2. A contradictory statement.
  3. A comedy statement.
  4. A cunning statement.

Correct Answer:

  1. A contradictory statement.

Q27. Which is the correct definition for chaos?

Options:

  1. Complete and utter harmony.
  2. Complete and utter happiness.
  3. Complete and utter disorder.
  4. Complete and utter delight.

Correct Answer:

  1. Complete and utter disorder.

This question refers to Act 1, scene 1.

Q28. Complete the quotation. 'Fair is foul, and foul is ..........'

Options:

  1. funny.
  2. fair.
  3. fixable.
  4. forgivable.

Correct Answer:

  1. fair.

Q29. Which is the correct definition of a 'tragic hero'?

Options:

  1. A great and noble character who is destined to fall from grace due to their own actions.
  2. A terrible and shady character who is destined to fall from grace due to their own actions.
  3. A great and noble character who is destined to fall from grace due to others' actions.
  4. A terrible and shady character who is destined to fall from grace due to others' actions.

Correct Answer:

  1. A great and noble character who is destined to fall from grace due to their own actions.

Q30. Which is the correct definition of fatal flaw?

Options:

  1. A positive in one’s character that has severe consequences.
  2. A fault in one’s character that has severe consequences.
  3. A merit in one’s character that has severe consequences.
  4. A kindness in one’s character that has severe consequences.

Correct Answer:

  1. A fault in one’s character that has severe consequences.

This question refers to Act 2, scene 2.

Q31. Complete the quotation. 'A little water clears us of this ..........'

Options:

  1. deed
  2. act
  3. activity
  4. endeavour

Correct Answer:

  1. deed

Q32. Fill in the blank to complete the definition of dramatic irony. 'The irony that takes place when the suggestions of a situation, speech, etc are .......... by the audience but not by some (or most) of the characters.'

Options:

  1. misunderstood
  2. understood
  3. confused
  4. ignored

Correct Answer:

  1. understood

Q33. Which is the correct definition of foreshadow?

Options:

  1. Facts about future events.
  2. Clues or an indication of future events.
  3. An invite to future events.
  4. A map to future events.

Correct Answer:

  1. Clues or an indication of future events.

Q34. Which is the correct definition of ominous?

Options:

  1. To give the impression something terrible is going to happen.
  2. To give the impression something wonderful is going to happen.
  3. To give the impression something delightful is going to happen.
  4. To give the impression something exciting is going to happen.

Correct Answer:

  1. To give the impression something terrible is going to happen.

Q35. How many prophecies are there in Act One, Scene Three?

Options:

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Correct Answer:

  1. 3

This question refers to Act 1, scene 3.

Q36. Complete the quotation. 'The instruments of ..........'

Options:

  1. darkness
  2. light
  3. hope
  4. serenity

Correct Answer:

  1. darkness

This question refers to Act 1, scene 3.

Q37. Complete the quotation. 'Whose horrid image doth unfix my ..........'

Options:

  1. jacket
  2. hat
  3. hair
  4. brain

Correct Answer:

  1. hair

Q38. Which is the correct definition of manipulative?

Options:

  1. To have control or influence over someone or something.
  2. To have no control or influence over anything.
  3. To have no control over people.
  4. To have no control over anything.

Correct Answer:

  1. To have control or influence over someone or something.

This question refers to Act 1, scene 7.

Q39. Complete the quotation. '.......... your courage to the sticking place'

Options:

  1. screw
  2. hammer
  3. twist
  4. smash

Correct Answer:

  1. screw

This question refers to Act 2, scene 1.

Q40. Complete the quotation. 'Is this a .......... I see before me

Options:

  1. man
  2. witch
  3. dagger
  4. sword

Correct Answer:

  1. dagger