Skip navigation

Unit Quiz: Julius Caesar, Shakespeare, Act 1

Close

See in classroom

The following questions relate to Act 1

Q1. Which word describes Caesar?

Options:

  1. Honourable
  2. Suspicious
  3. Underling
  4. Ambitious

Correct Answer:

  1. Suspicious

Q2. What suggests Caesar might become a tyrant?

Options:

  1. He is suspicious of Cassius
  2. The people around him seem scared of him
  3. He whispers to Antony
  4. He wins lots of wars

Correct Answer:

  1. The people around him seem scared of him

Q3. Which 3 words best describe Caesar?

Options:

  1. Tyrant, suspicious, coward
  2. Tyrant, underling, ambitious
  3. Honourable, underling, ambitious

Correct Answer:

  1. Tyrant, suspicious, coward

Q4. What makes Caesar seem like a coward?

Options:

  1. He whispers to Antony
  2. He is deaf in one ear
  3. He ignores the Senate
  4. He is suspicious of Cassius

Correct Answer:

  1. He is suspicious of Cassius

Q5. What happened to Caesar after he refused the crown?

Options:

  1. He sneezed
  2. He didn't smell good
  3. He fainted
  4. He got angry

Correct Answer:

  1. He fainted

Q6. Cassius and Brutus are both...

Options:

  1. Soldiers
  2. Senators
  3. Underlings
  4. Colossus

Correct Answer:

  1. Senators

Q7. What does Cassius use to manipulate Brutus?

Options:

  1. Brutus' honour
  2. The Senate
  3. Underlings
  4. Brutus' concern that Caesar is too powerful

Correct Answer:

  1. Brutus' honour

Q8. Why was Julius Caesar so powerful?

Options:

  1. He brought back lots of loot from his military victories.
  2. He controlled a small army.
  3. He was very strong.
  4. He was very ambitious.

Correct Answer:

  1. He brought back lots of loot from his military victories.

Q9. Why was the Senate powerful?

Options:

  1. They were elected by the citizens.
  2. They lived in Rome.
  3. They were given special clothes to wear.
  4. They had a special building all to themselves.

Correct Answer:

  1. They were elected by the citizens.

Q10. What is the main theme of Julius Caesar?

Options:

  1. Military victories.
  2. The fight for power in ancient Rome.
  3. The life of Julius Caesar.
  4. The Senate.

Correct Answer:

  1. The fight for power in ancient Rome.

Q11. Which option best describes a tyrant

Options:

  1. Vlad the Impaler.
  2. An elected senator.
  3. A leader who is cruel.
  4. A leader who wins military victories.

Correct Answer:

  1. A leader who is cruel.