Skip navigation

Unit Quiz: How far did working conditions improve over the nineteenth century?

Close

See in classroom

Due to the overlap in knowledge and themes, the following 'Nineteenth Century Reform' Unit Quiz assesses knowledge from the following enquiries: 1) How far did working conditions improve over the nineteenth century? 2) Why are different stories told about Britain's journey to democracy? The Unit Quizzes for both of these enquiries are the same quiz on 'Nineteenth Century Reform'.

Q1. What percentage of people in England lived in towns and cities in 1700?

Options:

  1. 2%
  2. 10%
  3. 70%
  4. 20%

Correct Answer:

  1. 20%

Q2. What percentage of people in England lived in towns and cities in 1870?

Options:

  1. 10%
  2. 90%
  3. 57%
  4. 27%

Correct Answer:

  1. 57%

Q3. What was the Industrial Revolution?

Options:

  1. When the British economy grew really quickly and the population boomed.
  2. When farming methods became much more efficient in the 1700s.
  3. When William of Orange replaced James II as king in 1688-89.
  4. When the people of Paris rebelled against their king in 1789.

Correct Answer:

  1. When the British economy grew really quickly and the population boomed.

Q4. What 'class' were most people in nineteenth-century Britain?

Options:

  1. Poor Class
  2. Upper Class
  3. Middle Class
  4. Working Class

Correct Answer:

  1. Working Class

Q5. Which group of people destroyed stocking frames in 1811?

Options:

  1. Food Rioters
  2. The Luddites
  3. The Swing Rioters
  4. The Chartists

Correct Answer:

  1. The Luddites

Q6. What did the Chartists want?

Options:

  1. To kill Queen Victoria.
  2. Votes for all men aged 21 and over.
  3. To abolish Parliament.
  4. To destroy stocking frames and threshing machines.

Correct Answer:

  1. Votes for all men aged 21 and over.

Q7. What happened to the population of England between 1700 and 1870?

Options:

  1. It increased from 5,900,000 to 21,400,000
  2. It increased from 5,900 to 214,0000
  3. It decreased from 214,000 to 590,000
  4. It stayed the same at 5,900,000

Correct Answer:

  1. It increased from 5,900,000 to 21,400,000

Q8. Which group of people worked at the Bryant and May factory in 1888?

Options:

  1. Women and girls known as 'Matchgirls'
  2. Men and boys known as 'Matchblokes'
  3. Criminals known as 'Matchthieves'
  4. Elderly people known as 'MatchOAPs'

Correct Answer:

  1. Women and girls known as 'Matchgirls'

Q9. What name is given to the businesses set up by British workers which allowed lots of people to share the profits?

Options:

  1. Parliament
  2. Cooperatives
  3. Trade unions
  4. Factories

Correct Answer:

  1. Cooperatives

Q10. Which of the following best describes a Whig interpretation of history?

Options:

  1. Stories which focus on the lives of ordinary people
  2. Stories which show rulers were the same in every period
  3. Stories which show English government gradually getting better
  4. Stories about people in the eighteenth century who wear wigs

Correct Answer:

  1. Stories which show English government gradually getting better

Q11. Which of the following was a Suffragette leader?

Options:

  1. Millicent Fawcett
  2. Anna Wheeler
  3. Mary Wollstonecraft
  4. Emmeline Pankhurst

Correct Answer:

  1. Emmeline Pankhurst

Q12. How did the Suffragettes try to gain attention for their cause?

Options:

  1. Write books
  2. Work with the Chartists
  3. Attack property and try to get arrested
  4. Peaceful demonstrations

Correct Answer:

  1. Attack property and try to get arrested

Q13. Some women were given the right to vote immediately after which war?

Options:

  1. The First World War
  2. The Second World War
  3. The Boer War
  4. The Napoleonic War

Correct Answer:

  1. The First World War

Q14. What does 'franchise' mean?

Options:

  1. The right to vote
  2. Women having the same rights as men
  3. A monarch's power being limited by a parliament
  4. A gradual reform

Correct Answer:

  1. The right to vote

Q15. Which of the following are British Prime Ministers who introduced franchise reform in 1867 and 1884?

Options:

  1. Grey and Pitt the Younger
  2. Disraeli and Gladstone
  3. Peel and the Duke of Wellington
  4. Lord North and Lord Palmerston

Correct Answer:

  1. Disraeli and Gladstone

Q16. Which of the following best describes 'democracy'?

Options:

  1. A country where the monarch and parliament share power
  2. A country which does not have a monarch
  3. A country where all wealth is shared equally
  4. A country where all adults have a right to vote in elections

Correct Answer:

  1. A country where all adults have a right to vote in elections