Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: How far did the assassination cause the First World War?

Close

Due to the overlap in knowledge and themes, the following 'Twentieth Century War and Peace' Unit Quiz assesses knowledge from the following enquiries: 1) How far did the assassination cause the First World War? 2) What do the stories of the 'often forgotten armies' reveal about the Western Front? 3) Why did WWI end in November 1918? 4) What kind of peace was made in 1919? 5) Why did the League of Nations fail? 6) When was the turning point during the second world war? 7) How did Jewish people resist during the Holocaust? The Unit Quizzes for all of these enquiries are the same quiz on the Twentieth Century War and Peace.

Q1. Which of these nations was part of the Triple Entente?

Options:

  1. Germany
  2. France
  3. Serbia
  4. The Ottoman Empire

Correct Answer:

  1. France

Q2. Which nation had created the Schlieffen Plan?

Options:

  1. France
  2. Germany
  3. Britain
  4. Russia

Correct Answer:

  1. Germany

Q3. Which nation had the largest army in Europe in 1914?

Options:

  1. France
  2. Britain
  3. Russia
  4. Germany

Correct Answer:

  1. Russia

Q4. Which of these are Balkan nations?

Options:

  1. Serbia and Bosnia
  2. France and Belgium
  3. Bosnia and Germany
  4. Estonia and Spain

Correct Answer:

  1. Serbia and Bosnia

Q5. Germans used banned chlorine gas at Ypres. What could that reveal?

Options:

  1. The British were in trouble in 1915.
  2. The Germans were evil
  3. Leaders would stop at very little to break the stalemate.
  4. The soldiers were stupid and should have known it was gas

Correct Answer:

  1. Leaders would stop at very little to break the stalemate.

Q6. Tanks were first used successfully in a massed attack at the Battle of Cambrai. What could this reveal about the Western Front?

Options:

  1. The British were in trouble in 1917
  2. Soldiers were no longer important
  3. New technology was being used in the First World War
  4. Soldiers were not always supported or cared for properly

Correct Answer:

  1. New technology was being used in the First World War

Q7. When was the First World War?

Options:

  1. 1900-1914
  2. 1914-1918
  3. 1918-1939
  4. 1939-1945

Correct Answer:

  1. 1914-1918

Q8. What was the Western Front?

Options:

  1. Western Europe
  2. A line
  3. Theatre of war in Western Europe
  4. An attitude held by Western Europeans in the First World War

Correct Answer:

  1. Theatre of war in Western Europe

Q9. What is the typical representation of the Western Front?

Options:

  1. Barbed wire, trenches and European soldiers
  2. Guerilla warfare and concentration camps
  3. Bombing of European cities, nuclear bombs and fighting across the world
  4. Indian and African soldiers fighting using tanks

Correct Answer:

  1. Barbed wire, trenches and European soldiers

Q10. In 1917 Russia had a revolution. As a result Russia became the world's first...

Options:

  1. Communist country
  2. Authoritarian country
  3. Fascist country
  4. Democratic country

Correct Answer:

  1. Communist country

Q11. What was the USA's position when war broke out in 1914?

Options:

  1. They joined on the side of the Allies (France, Britain, Russia)
  2. They joined on the side of the Central Powers (Germany, Austria-Hungary)
  3. They tried to negotiate a solution between both sides to avoid a conflict
  4. They remained neutral and avoided getting involved in the conflict

Correct Answer:

  1. They remained neutral and avoided getting involved in the conflict

Q12. Why was the main reason Germany suffering from food shortages by 1918?

Options:

  1. Their population was too big for the amount of food they produced.
  2. The British had blockaded their ports preventing food stuffs entering the country.
  3. The Germans exported too much of their food to the other Central Powers
  4. The Americans sank German boats carrying food

Correct Answer:

  1. The British had blockaded their ports preventing food stuffs entering the country.

Q13. When did the Armistice come into effect?

Options:

  1. 8am on 8th November 1918
  2. 9am on 9th November 1918
  3. 10am on 10th November 1918
  4. 11am on 11th November 1918

Correct Answer:

  1. 11am on 11th November 1918

Q14. Which countries were the main winning countries of the First World War, also known as the 'Big Three'?

Options:

  1. Britain, France and the USA.
  2. Russia, France and Britain.
  3. The USA, France and Russia.
  4. Italy, Britain and France.

Correct Answer:

  1. Britain, France and the USA.

Q15. What was the name of the payments that Germany had to make as punishment for the First World War?

Options:

  1. Repairs
  2. Respirations
  3. Reparations
  4. Compensations

Correct Answer:

  1. Reparations

Q16. What did the League of Nations aim to do?

Options:

  1. Keep Germany out of European politics.
  2. Create more tension between the countries so no-one would ally with Germany.
  3. Keep peace through diplomacy (talking about problems instead of going to war).

Correct Answer:

  1. Keep peace through diplomacy (talking about problems instead of going to war).

Q17. What does self-determination mean?

Options:

  1. Someone who is really sure that they are going to achieve something.
  2. A country that is ruled over by another more powerful country.
  3. An ethic group which rules itself, rather than being ruled over by another country.

Correct Answer:

  1. An ethic group which rules itself, rather than being ruled over by another country.

Q18. What was the Treaty of Versailles?

Options:

  1. An agreement of the punishments that Germany would face for starting the First World War.
  2. An agreement to stop fighting and for Germany to surrender.
  3. An agreement that Germany would take full blame for starting the First World War.
  4. An agreement to discuss what would happen to Germany following the First World War.

Correct Answer:

  1. An agreement of the punishments that Germany would face for starting the First World War.

Q19. What was the League of Nations?

Options:

  1. An organisation set up so that nations could discuss and solve their problems instead of going to war.
  2. An organisation set up so that nations could compete with each other.
  3. An organisation set up to punish Germany following the Treaty of Versailles.

Correct Answer:

  1. An organisation set up so that nations could discuss and solve their problems instead of going to war.

Q20. What was the Wall Street Crash?

Options:

  1. A car crash on a road called Wall Street in 1929.
  2. The name for the day when the economy in America collapsed in 1929.
  3. Unemployment in 1929.

Correct Answer:

  1. The name for the day when the economy in America collapsed in 1929.

Q21. Of which country was Mussolini the leader?

Options:

  1. Britain
  2. France
  3. USA
  4. Italy

Correct Answer:

  1. Italy

Q22. Select the correct definition for the policy of appeasement, followed by Britain and France in the 1930s.

Options:

  1. Ensuring that long-term peace was secured in Europe by ensuring that all countries in Europe remained free.
  2. Being firm in stopping Hitler from taking land in Europe.
  3. Aiming to compromise with Hitler in order to avoid war, even if it meant going against the terms of the Treaty of Versailles and the aims of the League of Nations.

Correct Answer:

  1. Aiming to compromise with Hitler in order to avoid war, even if it meant going against the terms of the Treaty of Versailles and the aims of the League of Nations.

Q23. Which country did Germany and the USSR both want to take over in late 1939?

Options:

  1. Poland
  2. Czechoslovakia
  3. Austria
  4. Romania

Correct Answer:

  1. Poland

Q24. By what name does the UK refer to the agreement made between the USSR and Germany in August 1939?

Options:

  1. The Pact of Steel
  2. The Nazi-Soviet Pact
  3. The Communist-Fascist Pact
  4. The Anti-Comintern Pact

Correct Answer:

  1. The Nazi-Soviet Pact

Q25. What did Britain do when Germany invaded Poland in September 1939?

Options:

  1. Issued an ultimatum to Germany saying that if the German army did not leave Poland, that Britain would declare war.
  2. Britain did nothing.
  3. Britain met with France and made another pact that if Germany invaded any more countries they would declare war.
  4. Britain asked the USSR if they could make an alliance against Germany.

Correct Answer:

  1. Issued an ultimatum to Germany saying that if the German army did not leave Poland, that Britain would declare war.

Q26. What was Blitzkrieg?

Options:

  1. The evacuation operation from Dunkirk
  2. German declaration of war on Britain and France
  3. An agreement signed between Germany and the USSR
  4. German lightning war

Correct Answer:

  1. German lightning war

Q27. What was the Battle of Britain?

Options:

  1. A Battle between Germany and Britain that took place after Germany invaded in September 1940
  2. A period between September 1940 and May 1941 where the Germans bombed civilians
  3. A period between June 1940 and September 1940 where the German Luftwaffe attempted to wipe out the RAF
  4. An evacuation operation from Dunkirk

Correct Answer:

  1. A period between June 1940 and September 1940 where the German Luftwaffe attempted to wipe out the RAF

Q28. What was the name for the prolonged bombing attacks on London and the rest of the UK?

Options:

  1. Operation Sealion
  2. Operation Overlord
  3. Operation Dynamo
  4. The Blitz

Correct Answer:

  1. The Blitz

Q29. After the failure of the Luftwaffe to defeat the RAF, Germany decided that they were going to attack who instead?

Options:

  1. Italy
  2. China
  3. Japan
  4. The USSR

Correct Answer:

  1. The USSR

Q30. Where did Japan invade in 1937?

Options:

  1. The USA
  2. Pearl Harbor
  3. Manchuria
  4. The Philippines

Correct Answer:

  1. Manchuria

Q31. Where was the island of Pearl Harbor?

Options:

  1. Japan
  2. The Philippines
  3. Hawaii
  4. Indochina

Correct Answer:

  1. Hawaii

Q32. Which countries did America declare war on in December 1941?

Options:

  1. Japan, Britain, France
  2. Japan, Germany, Italy
  3. Britain, France, USSR
  4. Germany and Italy

Correct Answer:

  1. Japan, Germany, Italy

Q33. The D-Day landings involved troops from which countries?

Options:

  1. British, French, Russian
  2. French, Chinese, British
  3. British, American, French
  4. British, American, Canadian

Correct Answer:

  1. British, American, Canadian

Q34. Put the events into the correct order: Japanese surrender, German surrender, Hitler's suicide, dropping of the atomic bomb

Options:

  1. Hitler's suicide, German surrender, Dropping of atomic bomb, Japanese surrender
  2. German surrender, Hitler's suicide, Dropping of atomic bomb, Japanese surrender
  3. Japanese surrender, German surrender, Hitler's suicide, dropping of the atomic bomb
  4. Dropping of the atomic bombJapanese surrender, German surrender, Hitler's suicide

Correct Answer:

  1. Hitler's suicide, German surrender, Dropping of atomic bomb, Japanese surrender

Q35. Which of the following statements is the most accurate description of a ghetto?

Options:

  1. a separate part of a city for only some people to live in
  2. an area of a city with a wall
  3. part of a city where you are not allowed in or out
  4. an area of a city

Correct Answer:

  1. a separate part of a city for only some people to live in

Q36. In which ghetto was there a violent uprising?

Options:

  1. Berlin
  2. Warsaw
  3. Paris
  4. Vienna

Correct Answer:

  1. Warsaw

Q37. What is a civilian?

Options:

  1. someone in a war who is not in the armed forces
  2. someone in a war who is fighting on the other side
  3. someone in a war who is captured
  4. someone in a war who is badly wounded

Correct Answer:

  1. someone in a war who is not in the armed forces

Q38. What is a partisan?

Options:

  1. Someone who resists using force
  2. A member of a group who fights for what is right
  3. A member of an armed secret group, fighting against an occupying force
  4. A freedom fighter who attacks people in charge of a ghetto

Correct Answer:

  1. A member of an armed secret group, fighting against an occupying force