Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Fraction equivalents

Close

Q1. Which diagram shows one quarter shaded?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. B

Q2. Which fraction statement is true?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. B

Q3. David writes many equivalent fractions down as shown. What mistake has David made?

Options:

  1. He has not made a mistake.
  2. He should be adding one to the denominator each time.
  3. He has not multiplied the numerators correctly.

Correct Answer:

  1. He has not multiplied the numerators correctly.

Q4. What is the missing number for this pair of equivalent fractions?

Options:

  1. 4
  2. 16
  3. 20
  4. 24

Correct Answer:

  1. 20

Q5. Which fraction is greater?

Options:

  1. A
  2. B

Correct Answer:

  1. B

Q6. Which statement is true?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. B

Q7. Sam and Katie walk different routes to school as shown in the diagram. Who walks the greater distance?

Options:

  1. Sam
  2. Katie

Correct Answer:

  1. Sam

Q8. Use <, > or = to make the statement correct.

Options:

  1. <
  2. >
  3. =

Correct Answer:

  1. <

Q9. Put these fractions in order of size starting with the smallest.

Options:

  1. A,B,C,D
  2. A,C,B,D
  3. B,A,C,D
  4. B,D,C,A

Correct Answer:

  1. B,D,C,A

Q10. Put these fractions in order of size starting with the smallest.

Options:

  1. A,B,C,D
  2. D,A,B,C
  3. B,A,C,D
  4. B,D,C,A

Correct Answer:

  1. D,A,B,C

Q11. Which fraction shows two quarters simplified fully?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. B

Q12. Which fraction has been simplified correctly and fully?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. B

Q13. James wants to simplify the shown fraction fully. What advice would you give him?

Options:

  1. Just divide the numerator by 5.
  2. Just divide the numerator and denominator by 3.
  3. Divide the numerator and denominator by the greatest common factor of 15 and 45.
  4. The fraction is already fully simplified.

Correct Answer:

  1. Divide the numerator and denominator by the greatest common factor of 15 and 45.