Skip navigation

Unit Quiz: Faces, shapes and patterns; lines and turns

Close

See in classroom

Q1. Choose the correct route to help Tom get to the shop.

Options:

  1. 2 steps down, 2 steps right
  2. 2 steps left, 3 steps down
  3. 3 steps down, 2 steps right
  4. 1 step up, 2 steps left

Correct Answer:

  1. 2 steps left, 3 steps down

Q2. What comes next in this pattern?

Options:

  1. Option 1

  2. Option 2

  3. Option 3

  4. Option 4

Correct Answer:

  1. Option 3

Q3. What directions did the dog go?

Options:

  1. Down 3 steps, right 2 steps
  2. Down 2 steps, right 3 steps
  3. Down 2 steps, right 4 steps
  4. Down 4 steps, right 1 step

Correct Answer:

  1. Down 2 steps, right 4 steps

Q4. What shape comes before the pattern?

Options:

  1. Big square
  2. Small circle
  3. Small square
  4. Big circle

Correct Answer:

  1. Small square

Q5. Which shape has the least amount of vertices?

Options:

  1. Cylinder

  2. Cone

  3. Cuboid

  4. Square based pyramid

Correct Answer:

  1. Cylinder

Q6. I have six straight sides. I have six vertices. What am I?

Options:

  1. Pentagon
  2. Heptagon
  3. Hexagon
  4. Octagon

Correct Answer:

  1. Hexagon

Q7. How many right angles does this shape have?

Options:

  1. 1 right angle
  2. 2 right angles
  3. 3 right angles
  4. 4 right angles

Correct Answer:

  1. 4 right angles

Q8. What is this shape?

Options:

  1. Square
  2. Triangle
  3. Kite
  4. Rectangle

Correct Answer:

  1. Triangle

Q9. Does this shape have a line of symmetry? If so, how many?

Options:

  1. No lines of symmetry
  2. 1 line of symmetry
  3. 2 lines of symmetry
  4. 4 lines of symmetry

Correct Answer:

  1. 1 line of symmetry