Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Edexcel Conflict Poetry

Close

This question relates to the poem 'The Charge of the Light Brigade' by Alfred Lord Tennyson.

Q1. Which of these is the best explanation of the effect of dactylic dimeter in the poem?

Options:

  1. It emphasises the pace and momentum of the charge, which makes the soldiers seem more capable and heroic.
  2. It makes the poem feel bouncier and more upbeat, which shows that the soldiers didn't mind fighting and enjoyed some moments of it.
  3. It makes the poem more sophisticated and impressive, making more people want to read it.
  4. It speeds the poem up and makes us think of the soldiers moving forward.

Correct Answer:

  1. It emphasises the pace and momentum of the charge, which makes the soldiers seem more capable and heroic.

This question relates to the poem 'The Charge of the Light Brigade' by Alfred Lord Tennyson.

Q2. What is a refrain?

Options:

  1. A word repeated at the beginning of each line.
  2. A line or group of lines repeated throughout a poem.
  3. A line repeated several times within a stanza.

Correct Answer:

  1. A line or group of lines repeated throughout a poem.

This question relates to the poem 'The Charge of the Light Brigade' by Alfred Lord Tennyson.

Q3. Which of these is NOT a theme from the poem?

Options:

  1. Patriotism and duty.
  2. Man's relationship with nature.
  3. Heroism and courage.
  4. The experience of battle.

Correct Answer:

  1. Man's relationship with nature.

This question relates to the poem 'The Man He Killed' by Thomas Hardy.

Q4. What does the speaker say he would do if he met the opposing soldier outside of war?

Options:

  1. Have a fight with him
  2. Swap numbers with him
  3. Buy him a drink

Correct Answer:

  1. Buy him a drink

This question relates to the poem 'The Man He Killed' by Thomas Hardy.

Q5. What reason does the speaker give for shooting the other soldier?

Options:

  1. The other soldier insulted him.
  2. The other soldier looked threatening and was about to kill him.
  3. The other soldier was his enemy.

Correct Answer:

  1. The other soldier was his enemy.

This question relates to the poem 'The Man He Killed' by Thomas Hardy.

Q6. Which war was Hardy criticising in this poem?

Options:

  1. WW1
  2. Boer War
  3. Crimean War

Correct Answer:

  1. Boer War

This question relates to the poem 'The Man He Killed' by Thomas Hardy.

Q7. The speaker imagines why the enemy soldier joined the war. What reason does he give?

Options:

  1. He was out of work and needed money.
  2. He was lonely because his friends had joined the war.
  3. He was lured in by propaganda and wanted to be a hero.

Correct Answer:

  1. He was out of work and needed money.

Q8. What is caesura?

Options:

  1. When something is cut
  2. Punctuation in the middle of a line of poetry
  3. Punctuation at the end of a line of poetry

Correct Answer:

  1. Punctuation in the middle of a line of poetry

This question relates to the poem 'The Man He Killed' by Thomas Hardy.

Q9. Why does Hardy present the war as tragic?

Options:

  1. The soldiers have no reason to hate each other but have a duty to kill.
  2. The soldiers are suffering economic disruption, which makes them angry.
  3. Many innocent people are killed as part of the war.

Correct Answer:

  1. The soldiers have no reason to hate each other but have a duty to kill.

This question relates to the poem 'The Man He Killed' by Thomas Hardy.

Q10. What rhyme scheme does this poem use?

Options:

  1. ABAB
  2. AABB
  3. ABBA

Correct Answer:

  1. ABAB

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q11. What does the speaker do about his anger towards his enemy?

Options:

  1. He suppresses it.
  2. He expresses it.
  3. He seeks advice from his friend.

Correct Answer:

  1. He suppresses it.

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q12. Which book of poems was 'A Poison Tree' printed in?

Options:

  1. Songs of Experience
  2. Songs of Innocence
  3. Blake's moral tales

Correct Answer:

  1. Songs of Experience

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q13. What is one of the purposes of this poem?

Options:

  1. To teach about the dangers of organised religion
  2. To teach about the consequences of being angry with someone
  3. To teach about the dangers of suppressing strong emotions

Correct Answer:

  1. To teach about the dangers of suppressing strong emotions

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q14. What does the speaker's enemy do?

Options:

  1. He steals an apple from the tree of hate
  2. He challenges the speaker to a fight
  3. He boasts to the speaker about all of his possessions

Correct Answer:

  1. He steals an apple from the tree of hate

This question relates to the poem 'Exposure' by Wilfred Owen.

Q15. Which sentence most accurately describes the poem 'Exposure'?

Options:

  1. Owen depicts the soldiers' exposure to the harsh weather conditions.
  2. Owen illustrates the soldiers' exposure to enemy fire.
  3. Owen depicts an image of great suffering caused by exposure to the cruel and relentless weather in the trenches.

Correct Answer:

  1. Owen depicts an image of great suffering caused by exposure to the cruel and relentless weather in the trenches.

This question relates to the poem 'Exposure' by Wilfred Owen.

Q16. What do the words "merciless" and "knive" from the opening line suggest about the wind? (choose all that apply)

Options:

  1. It is unforgiving and cruel.
  2. It is selfish.
  3. It is annoying.
  4. It is boring.

Correct Answer:

  1. It is unforgiving and cruel.

This question relates to the poem 'Exposure' by Wilfred Owen.

Q17. What do we learn about the faces of the men being buried in the final stanza?

Options:

  1. They are all unfamiliar.
  2. They were all very young.
  3. They were only half-known.
  4. They were his closest friends.

Correct Answer:

  1. They were only half-known.

Q18. What characteristic does this definition refer to: a personality trait of arrogance or extreme overconfidence that leads to a person’s downfall.

Options:

  1. Tyranny
  2. Hubris
  3. Control
  4. Corruption

Correct Answer:

  1. Hubris

This question relates to the poem 'The Charge of the Light Brigade' by Alfred Lord Tennyson.

Q19. What was the name of the battle at which the Light Brigade were defeated?

Options:

  1. Victoria
  2. Crimea
  3. Balaclava
  4. Russia

Correct Answer:

  1. Balaclava

This question relates to the poem 'The Charge of the Light Brigade' by Alfred Lord Tennyson.

Q20. Complete the quotation: "Into the jaws of Death, / Into the mouth of __________."

Options:

  1. Hell
  2. Death
  3. War
  4. Cannons

Correct Answer:

  1. Hell

This question relates to the poem 'What Were They Like' by Denise Levertov.

Q21. Which war is Levertov criticising?

Options:

  1. Crimean War
  2. World War 2
  3. Vietnam War

Correct Answer:

  1. Vietnam War

This question relates to the poem 'What Were They Like' by Denise Levertov.

Q22. What is the structure of this poem?

Options:

  1. An epic poem
  2. A sonnet, which is a 14 line poem typically about love.
  3. A question-answer session about Vietnamese culture.

Correct Answer:

  1. A question-answer session about Vietnamese culture.

This question relates to the poem 'What Were They Like' by Denise Levertov.

Q23. What does the speaker discussing Vietnam in the past tense reveal?

Options:

  1. This demonstrates how the Vietnam war happened a long time ago.
  2. This demonstrates how the friends of the speaker were killed in the Vietnam War.
  3. This demonstrates how aspects of Vietnamese culture were destroyed by the Vietnam War.

Correct Answer:

  1. This demonstrates how aspects of Vietnamese culture were destroyed by the Vietnam War.

This question relates to the poem 'What Were They Like' by Denise Levertov.

Q24. Which quotation shows that the Vietnam War destroyed any hope of happiness for Vietnamese people?

Options:

  1. “All the bones were charred.”
  2. "Sir, laughter is bitter to the burned mouth.”
  3. "Stone lanterns illumined pleasant ways."

Correct Answer:

  1. "Sir, laughter is bitter to the burned mouth.”

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q25. Which of the following is an example of anaphora?

Options:

  1. 'Money, money, money, must be funny'
  2. 'We will come through it stronger than ever... We will beat it together.'
  3. My dreams became plans, my plans became action and my action became results.

Correct Answer:

  1. 'We will come through it stronger than ever... We will beat it together.'

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q26. What scenario does the speaker juxtapose with his suppressed anger for his enemy?

Options:

  1. The speaker tells his friend about his anger and it goes away.
  2. The speaker imagines telling his enemy about his anger and it subsides.
  3. The speaker imagines that he is not angry at his enemy anymore.

Correct Answer:

  1. The speaker tells his friend about his anger and it goes away.

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q27. What does the apple on the tree symbolise?

Options:

  1. The apple symbolizes how suppressed anger can sometimes result in something positive.
  2. The apple symbolizes the way that that the speaker's anger looks appealing.
  3. The apple symbolizes the way in which the speaker's anger has taken on a life of its own.

Correct Answer:

  1. The apple symbolizes the way in which the speaker's anger has taken on a life of its own.

This question relates to the poem 'A Poison Tree' by William Blake.

Q28. Which rhyme scheme does this poem use?

Options:

  1. ABAB
  2. ABBA
  3. AABB

Correct Answer:

  1. AABB

This question relates to the poem 'Poppies' by Jane Weir.

Q29. The mother remembers pinning something to her son's lapel. What is it?

Options:

  1. A tissue.
  2. A safety pin.
  3. A poppy.
  4. A name badge.

Correct Answer:

  1. A poppy.

This question relates to the poem 'Poppies' by Jane Weir.

Q30. Choose the most accurate statement that explains Weir's purpose for writing 'Poppies'.

Options:

  1. A mother's suffering is never portrayed in poetry, so Weir wanted to share a mother's perspective.
  2. Often, war poetry depicts the suffering of soldiers, so Weir wanted to give women a say as well.
  3. Often, war poetry depicts the suffering of soldiers, and rarely of the loved ones the soldiers leave behind. Weir wants to share their perspective as well.
  4. Weir writes the poem to highlight the death and suffering happening as a result of the Afghanistan and Iraq conflicts.

Correct Answer:

  1. Often, war poetry depicts the suffering of soldiers, and rarely of the loved ones the soldiers leave behind. Weir wants to share their perspective as well.

This question relates to the poem 'What Were They Like' by Denise Levertov.

Q31. Which of the following lines demonstrates the peaceful Vietnamese lifestyle before the war?

Options:

  1. 'Had they an epic poem?'
  2. 'Sir, laughter is bitter to the burned mouth.'
  3. 'It was reported that their singing resembled the flight of moths in moonlight.'

Correct Answer:

  1. 'It was reported that their singing resembled the flight of moths in moonlight.'

This question relates to the poem 'What Were They Like' by Denise Levertov.

Q32. Which of the following quotations juxtaposes the peaceful imagery by alluding to the brutal killings in the Vietnam War?

Options:

  1. 'It is not remembered. Remember,'
  2. 'All the bones were charred.'
  3. 'There were no more buds.'

Correct Answer:

  1. 'All the bones were charred.'

This question relates to the poem 'What Were They Like' by Denise Levertov.

Q33. Which structure does the poem use?

Options:

  1. ABAB rhyme scheme
  2. AABB rhyme scheme
  3. Free verse

Correct Answer:

  1. Free verse

Q34. Which sentence has used 'futile' INCORRECTLY?

Options:

  1. The soldier's death was futile, because he did not die in battle.
  2. The soldiers' experience in the trenches was futile because they did not often fight the enemy; instead they spent a lot of time sitting and waiting.
  3. The soldiers wanted to fight against the enemy so that their death would be futile.

Correct Answer:

  1. The soldiers wanted to fight against the enemy so that their death would be futile.

This question relates to the poem 'Exposure' by Wilfred Owen.

Q35. Owen opposed the war. Choose the most appropriate explanation for Owen's anti-war perspective.

Options:

  1. Owen was opposed to war because he would rather be at home writing poems.
  2. Owen opposed war because fighting and violence can never be justified.
  3. Owen opposed the war because he had shellshock from it.
  4. Owen opposed the war because he believed it was being glorified and that people at home did not understand the horrors of war.

Correct Answer:

  1. Owen opposed the war because he believed it was being glorified and that people at home did not understand the horrors of war.

This question relates to the poem 'Exposure' by Wilfred Owen.

Q36. Which statement most accurately explains an effect of the half-rhyme on the reader?

Options:

  1. The half-rhyme in the poem makes everything feel less ordered and uncomfortable.
  2. The half-rhyme was used by Owen because he could not find other words to rhyme with "knive us" and "silent".
  3. The half-rhyme demonstrates man's power against nature.
  4. The half rhyme illustrates how stable the minds of the soldiers are.

Correct Answer:

  1. The half-rhyme in the poem makes everything feel less ordered and uncomfortable.

This question relates to the poem 'Poppies' by Jane Weir.

Q37. Which selection of words best describes the semantic field of injury.

Options:

  1. Bandage, swollen, alone.
  2. Bandage, growing, crying.
  3. Bandage, graze, ache.
  4. Bandage, cold, hard.

Correct Answer:

  1. Bandage, graze, ache.

This question relates to the poem 'Poppies' by Jane Weir.

Q38. How does the mother try and cope with the loss of her son?

Options:

  1. She looks at photos of him.
  2. She recalls funny stories of his childhood.
  3. She writes him a letter.
  4. She recalls happier memories of his childhood.

Correct Answer:

  1. She recalls happier memories of his childhood.

This question relates to the poem 'Poppies' by Jane Weir.

Q39. Which statement best explains why Weir uses sensory language?

Options:

  1. Weir uses sensory language of touch to reinforce the idea that the mother is no longer able to feel close to her son because he is gone forever.
  2. Weir uses sensory language to describe how the mother can still see her son in the memories.
  3. Weir uses sensory language of touch to make the reader feel a sense of loss.

Correct Answer:

  1. Weir uses sensory language of touch to reinforce the idea that the mother is no longer able to feel close to her son because he is gone forever.