Skip navigation

Unit Quiz: Ecology (HT)

Close

See in classroom

Q1. What type of organism is always found in trophic level 1?

Options:

  1. Primary consumer
  2. Producer
  3. Secondary consumer
  4. Apex predator

Correct Answer:

  1. Producer

Q2. what do the arrows in a food chain show us?

Options:

  1. The organisms that eat each other
  2. Which organism is the apex predator
  3. The energy transfer that is happening

Correct Answer:

  1. The energy transfer that is happening

Q3. What is described as the mass of living organisms?

Options:

  1. Biomass
  2. A population
  3. A community

Correct Answer:

  1. Biomass

Q4. In a food chain 200 kg of wheat is fed on by 18 kg of mice which in turn are eaten by 1kg of hawk. What is the percentage energy transferred from the first trophic level to the third?

Options:

  1. 9%
  2. 6%
  3. 0.5%

Correct Answer:

  1. 0.5%

Q5. What is the best description of food security?

Options:

  1. Having enough food to feed a community
  2. Having enough food to feed a population
  3. Having enough food to feed an individual

Correct Answer:

  1. Having enough food to feed a population

Q6. Select two reasons why some populations might have poor food security.

Options:

  1. Decreasing birth rates
  2. Fewer pests
  3. The presence of a new crop pathogen
  4. Increasing birth rates

Correct Answer:

  1. The presence of a new crop pathogen
  2. Increasing birth rates

Q7. Select two reasons why biomass is lost between the trophic levels of a food chain.

Options:

  1. Waste products such as carbon dioxide and water
  2. Photosynthesis
  3. Respiration
  4. Breathing

Correct Answer:

  1. Waste products such as carbon dioxide and water
  2. Respiration

Q8. What is sustainable fishing?

Options:

  1. A process where fishing is controlled so that the numbers of fish stay high enough to maintain the population
  2. A process where fishing is controlled so that numbers of fish are allowed to decrease
  3. A process where people are allowed to fish as much as they want as long as they record their catch

Correct Answer:

  1. A process where fishing is controlled so that the numbers of fish stay high enough to maintain the population

Q9. Which is the example of a behavioural adaptation?

Options:

  1. Camels storing fat in the humps
  2. Plants producing toxins
  3. Bears hibernating in winter

Correct Answer:

  1. Bears hibernating in winter

Q10. What is the following statement describing? A situation where numbers of living organisms remain roughly constant over time.

Options:

  1. A stable population
  2. A community
  3. A stable community
  4. A population

Correct Answer:

  1. A stable community

Q11. Why is decay a useful process?

Options:

  1. Because waste products are released
  2. Because it means that nutrients can be cycled and used for new growth
  3. Because otherwise we would never run out of nutrients

Correct Answer:

  1. Because it means that nutrients can be cycled and used for new growth

Q12. Select the two main types of organisms involved in decay.

Options:

  1. Producers
  2. Primary consumers
  3. Decomposers
  4. Detrivores

Correct Answer:

  1. Decomposers
  2. Detrivores

Q13. Which condition from the list will help decay to occur?

Options:

  1. Low oxygen levels
  2. Very high temperatures
  3. Damp

Correct Answer:

  1. Damp

Q14. Select three key features of a compost bin.

Options:

  1. Dark colours
  2. Sealed lid
  3. Loose lid
  4. Fixed at the bottom
  5. Air holes

Correct Answer:

  1. Dark colours
  2. Loose lid
  3. Air holes

Q15. what do all food chains and webs start with?

Options:

  1. Apex predator
  2. Primary consumer
  3. Producer
  4. Secondary consumer

Correct Answer:

  1. Producer

Q16. What is the definition of a biotic factor?

Options:

  1. The living parts of the environment that can often have a major influence on living organisms
  2. The non-living parts of the environment that can often have a major influence on living organisms
  3. The living parts of the environment that can often have a major influence on the non-living parts of the environment
  4. The non-living parts of the environment that can often have a major influence on the non-living parts of an environment

Correct Answer:

  1. The living parts of the environment that can often have a major influence on living organisms

Q17. What effect would a constantly low temperature have on a population of plants?

Options:

  1. It would speed up the rate of photosynthesis and the population would increase
  2. It wouldn't have any effect on the rate of photosynthesis and the population would remain stable
  3. It would slow down the rate of photosynthesis and the population would decrease

Correct Answer:

  1. It would slow down the rate of photosynthesis and the population would decrease

Q18. What is a structural adaptation?

Options:

  1. A physical feature of an organism
  2. The way an organism acts
  3. The way an organisms body operates

Correct Answer:

  1. A physical feature of an organism

Q19. Why do desert plants tend to have spines rather than large leaves?

Options:

  1. To increase surface area so that more water is lost
  2. To decrease surface area so that more water is lost
  3. To decrease surface area so that less water is lost
  4. To increase surface area so that less water is lost

Correct Answer:

  1. To decrease surface area so that less water is lost

Q20. what is an apex predator?

Options:

  1. An organism that can produce food
  2. An organism that only eats plants
  3. An organism that eats other organisms
  4. An organism that eats other organisms and which has no predators itself

Correct Answer:

  1. An organism that eats other organisms and which has no predators itself

Q21. Which is an effect of global warming?

Options:

  1. Less extreme weather
  2. Decreased ocean temperatures
  3. Rising sea levels
  4. Bigger ice caps

Correct Answer:

  1. Rising sea levels

Q22. select the three ideal conditions for decay.

Options:

  1. Low temperatures
  2. Good oxygen supply
  3. Low oxygen levels
  4. Dry
  5. Warm temperatures
  6. Damp conditions

Correct Answer:

  1. Good oxygen supply
  2. Warm temperatures
  3. Damp conditions

Q23. In the following food chain which organism is the apex predator? Mahogany tree → caterpillar → song bird → hawk

Options:

  1. Mahogany tree
  2. Caterpillar
  3. Song bird
  4. Hawk

Correct Answer:

  1. Hawk

Q24. Which resources do plants compete for?

Options:

  1. Water, mates, space, light, and minerals
  2. Water, space, light, and minerals
  3. Food, water, mates, space, light, and minerals
  4. Food, water, mates, space, and minerals

Correct Answer:

  1. Water, space, light, and minerals

Q25. How do we reduce bias in a sampling experiment?

Options:

  1. Carefully chose where we are going to place the quadrat
  2. Use random numbers to decide where we are going to place the quadrat

Correct Answer:

  1. Use random numbers to decide where we are going to place the quadrat

Q26. What is a functional adaptation?

Options:

  1. A physical feature which helps an organism to survive
  2. A change in the way an organism acts which helps it to survive
  3. A change in the way the body works which helps an organism to survive

Correct Answer:

  1. A change in the way the body works which helps an organism to survive

Q27. Select three things that can be done to help maintain biodiversity.

Options:

  1. Breeding programs
  2. Remove hedgerows
  3. Limiting resource use
  4. Government targets

Correct Answer:

  1. Breeding programs
  2. Limiting resource use
  3. Government targets

Q28. what is a quadrat?

Options:

  1. A line used in sampling
  2. A square frame used in sampling
  3. A way to generate random numbers when sampling

Correct Answer:

  1. A square frame used in sampling

Q29. An animal has a surface area of 120,000 cm² and a volume of 40,000 cm³. What is the surface area : volume ratio?

Options:

  1. 1 : 3
  2. 0.3 : 1
  3. 30 : 1
  4. 3 : 1

Correct Answer:

  1. 3 : 1

Q30. What is the area of a quadrat with a side length of 0.4 m?

Options:

  1. 0.16 m²
  2. 0.16 m
  3. 0.8 m²
  4. 0.4 m²

Correct Answer:

  1. 0.16 m²

Q31. A field has an area of 765 m². A 0.5 m x 0.5 m quadrat was placed 8 times and the number of buttercups counted as follows 22, 10, 6, 8, 0, 11, 9, 17. Estimate the population of buttercups in the field.

Options:

  1. 36, 283
  2. 15,874
  3. 253,980
  4. 31, 748

Correct Answer:

  1. 31, 748