Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Direct and Inverse Proportion

Close

Q1.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. B

Q2.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. A

Q3.

Options:

  1. x = 60 and z = 3
  2. x = 160 and z = 9
  3. x = 10 and z = 81

Correct Answer:

  1. x = 160 and z = 9

Q4. An orange costs 40 pence. How much do 8 oranges cost?

Options:

  1. 5 pence
  2. 20 pence
  3. £3.20
  4. £4.80

Correct Answer:

  1. £3.20

Q5.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. B

Q6.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. C

Q7. 1. y is directly proportional to x and x is inversely proportional to z². y = 20 when x = 5 and z = 2 when x = 3 Find a formula for y in terms of x.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. B

Q8. 2. y is directly proportional to x and x is inversely proportional to z². y = 20 when x = 5 and z = 2 when x = 3 Find a formula for x in terms of z²

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. C

Q9. 3. y is directly proportional to x and x is inversely proportional to z². y = 20 when x = 5 and z = 2 when x = 3 Find the value of y when z = 4

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. A

Q10. y is inversely proportional to 𝑥. Given that y = 2 when 𝑥 = 3, find a formula for y in terms of 𝑥.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. D

Q11. y is inversely proportional to 𝑥. Given that y = 2 when 𝑥 = 3, what is the value of y when 𝑥 = 4?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. A

Q12. y is inversely proportional to 𝑥. Given that y = 2 when 𝑥 = 3, what is the value of 𝑥 when y = 12?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. C

Q13. y is inversely proportional to 𝑥². Given that y = 9 when 𝑥 = 2, what is the value of y when 𝑥 = 6?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. D