Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Constructions & Loci

Close

Q1. What is an angle bisector?

Options:

  1. a) A straight line splitting an angle into two unequal angles
  2. b) The angle of a sector of a circle
  3. c) A straight line splitting an angle into two equal angles

Correct Answer:

  1. c) A straight line splitting an angle into two equal angles

Q2. What is the first step when creating an angle bisector?

Options:

  1. a) Mark any point on both of the given lines
  2. b) Use a compass to mark a point of both of the given lines, without altering the width of the compass
  3. c) Create a sector joining the ends of both lines with a compass

Correct Answer:

  1. b) Use a compass to mark a point of both of the given lines, without altering the width of the compass

Q3.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. C

Q4. To construct an RHS triangle, which of the following pieces of information are needed?

Options:

  1. a) A right-angle and a hypotenuse
  2. b) A right-angle, a hypotenuse and another side
  3. c) Just a right-angle

Correct Answer:

  1. b) A right-angle, a hypotenuse and another side

Q5. To construct an ASA triangle, which of the following pieces of information are needed?

Options:

  1. a) Two angles joined by the same line segment
  2. b) Two sides subtended by the same angle
  3. c) A side and an angle

Correct Answer:

  1. a) Two angles joined by the same line segment

Q6. To construct an SSS triangle, which of the following pieces of information are needed?

Options:

  1. a) Two angles joined by the same line segment
  2. b) Two sides subtended by the same angle
  3. c) Three sides

Correct Answer:

  1. c) Three sides

Q7. What is a perpendicular bisector?

Options:

  1. a) A straight line which is parallel to another line
  2. b) A straight line which intersects another straight line at any point
  3. c) A straight line which intersects another straight line through the midpoint

Correct Answer:

  1. c) A straight line which intersects another straight line through the midpoint

Q8.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. B

Q9.

Options:

  1. A
  2. B
  3. C

Correct Answer:

  1. A