Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Collecting like terms, simplifying

Close

Q1. Simplify z × 4z

Options:

  1. z⁴
  2. 5z
  3. 4z
  4. 4z²

Correct Answer:

  1. 4z²

Q2. Simplify 9m × 3m × 2n

Options:

  1. 54mn²
  2. 14mn
  3. 54m²n
  4. 14m²n

Correct Answer:

  1. 54m²n

Q3. Simplify 65e ÷ 5

Options:

  1. 13e
  2. 13
  3. e
  4. e¹³

Correct Answer:

  1. 13e

Q4. Simplify 72y³ ÷ 12y

Options:

  1. 6y²
  2. 6y
  3. 6y³
  4. 6

Correct Answer:

  1. 6y²

Q5. Expand 5(5t + 3)

Options:

  1. 40t
  2. 25t + 15
  3. 25t + 3

Correct Answer:

  1. 25t + 15

Q6. Expand 9(5 – 2t)

Options:

  1. 45 – 18t
  2. 18t + 45
  3. 45 – 2t

Correct Answer:

  1. 45 – 18t

Q7. Expand -4(5t + 7)

Options:

  1. 20t – 28
  2. -20t – 28
  3. -20t + 7
  4. -20t + 28

Correct Answer:

  1. -20t – 28

Q8. Expand and simplify 5(3p + 4) -7

Options:

  1. 15p + 20
  2. 15p – 7
  3. 15p + 13
  4. 15p + 20 – 7

Correct Answer:

  1. 15p + 13

Q9. Expand and simplify 9(5k – 3) + 3k + 4

Options:

  1. 45k – 27
  2. 45k – 27 + 3k + 4
  3. 48k – 23
  4. 48k – 31

Correct Answer:

  1. 48k – 23

Q10. Simplify 5y + 7y – 3y

Options:

  1. 12y
  2. 15y
  3. 9y

Correct Answer:

  1. 9y

Q11. Simplify p² + 5p² + 3p²

Options:

  1. 9p²
  2. 9p⁶
  3. 9p⁸
  4. 8p²

Correct Answer:

  1. 9p²

Q12. Simplify 4a + 5b + 3a + 2b

Options:

  1. 7a + 7b
  2. 14ab
  3. 9a + 5b
  4. a + 3b

Correct Answer:

  1. 7a + 7b

Q13. Simplify 9b² + 2b – 3b² + 5b

Options:

  1. 12b² + 7b
  2. 6b² – 3b
  3. 6b² + 7b
  4. 13b²

Correct Answer:

  1. 6b² + 7b

Q14. Expand 5t(5t + 3)

Options:

  1. 25t + 15
  2. 25t² + 3
  3. 28t
  4. 25t² + 15t

Correct Answer:

  1. 25t² + 15t

Q15. Expand 9p(5 – 2p)

Options:

  1. 45 – 18p
  2. 17p
  3. 18p² + 45p
  4. 45p – 18p²

Correct Answer:

  1. 45p – 18p²

Q16. Expand 4e(5e² + 3e + 7)

Options:

  1. 20e³ + 12e² + 28e
  2. 32e² + 28e
  3. 20e³ + 3e + 7

Correct Answer:

  1. 20e³ + 12e² + 28e

Q17. Expand and simplify 5p(3p + 4) – 7p

Options:

  1. 8p + 4
  2. 15p² + 20p
  3. 15p² + 13p
  4. 28p

Correct Answer:

  1. 15p² + 13p

Q18. Expand and simplify -9k(5k + 3) + 3k + 4

Options:

  1. -45k² – 24k + 4
  2. -45k² – 30k + 4
  3. 45k² + 30k + 4
  4. 45k² + 24k + 4

Correct Answer:

  1. -45k² – 24k + 4