Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Blood Brothers

Close

Q1. Which of the statements below best defines a tragic hero?

Options:

  1. Any character who faces a problem in a text.
  2. The central protagonist whose rise is the main focus of the text.
  3. The central protagonist whose downfall is the main focus of the text.

Correct Answer:

  1. The central protagonist whose downfall is the main focus of the text.

Q2. Which word describes the fatal flaw of the tragic hero?

Options:

  1. Anagnorisis
  2. Hamartia
  3. Peripeteia

Correct Answer:

  1. Hamartia

Q3. Which statement below best describes the ending of the play?

Options:

  1. Mickey kills Edward and is shot by the police.
  2. Edward kills Mickey and is shot by the police.
  3. Both boys are shot by the police.

Correct Answer:

  1. Mickey kills Edward and is shot by the police.

Q4. What does Russell imply really killed the boys?

Options:

  1. Social class
  2. Superstition
  3. Social mobility

Correct Answer:

  1. Social class

Q5. To which social class did Russell's family belong?

Options:

  1. Working class
  2. Middle class
  3. Upper class

Correct Answer:

  1. Working class

Q6. Which statement best describes Russell's views on social mobility?

Options:

  1. He doesn't believe that social mobility is possible at all.
  2. He believes in the importance of education as a force for social mobility, but is also aware of the many problems in education which limited this.
  3. He believes that Britain is an extremely socially mobile country in which anyone who works hard enough can succeed irrespective of their background.

Correct Answer:

  1. He believes in the importance of education as a force for social mobility, but is also aware of the many problems in education which limited this.

Q7. Which term is most associated with the word fate?

Options:

  1. Free will
  2. Predetermined

Correct Answer:

  1. Predetermined

Q8. Which word has a similar meaning to the word futile?

Options:

  1. Pointlessness
  2. Usefulness

Correct Answer:

  1. Pointlessness

Q9. Which character appears at key points in the play and serves as the voice of fate?

Options:

  1. Narrator
  2. Milkman

Correct Answer:

  1. Narrator

Q10. Which of the themes below is most important in the play as a whole?

Options:

  1. Social mobility
  2. Social class
  3. Social responsibility

Correct Answer:

  1. Social class

Q11. Throughout the play, how does Russell present the impact of social class on the working class?

Options:

  1. Russell shows how class results in a loss of power and agency for the working class.
  2. Russell shows how class results in an increase in the power and agency of the working class.
  3. Russell shows how class affects the working class and middle class in identical ways.

Correct Answer:

  1. Russell shows how class results in a loss of power and agency for the working class.

Q12. Which character does Russell use to deliver his final critique of social class?

Options:

  1. Mrs. Johnstone
  2. Mrs. Lyons
  3. The Narrator

Correct Answer:

  1. Mrs. Johnstone

Q13. Which of the statements below most accurately describes the impact that social class has in the play?

Options:

  1. Social class is shown to be a destructive force which has a disastrous impact on the working class.
  2. Social class is shown to be a destructive force which has a disastrous impact on the middle class.
  3. Social class is shown to be a destructive force which has a disastrous impact on the whole of society.

Correct Answer:

  1. Social class is shown to be a destructive force which has a disastrous impact on the whole of society.

Q14. Which character enjoys a privileged position within society?

Options:

  1. Mrs. Johnstone
  2. Mrs. Lyons

Correct Answer:

  1. Mrs. Lyons

Q15. Which of the statements below is correct in terms of how Mrs Johnstone and Mrs Lyons embody the class divide?

Options:

  1. Mrs. Lyons and Mrs. Johnstone represent the division between the middle class and the working class.
  2. Mrs. Lyons and Mrs. Johnstone represent the unison of the middle class and the working class.
  3. Mrs. Lyons and Mrs. Johnstone are members of the same class.

Correct Answer:

  1. Mrs. Lyons and Mrs. Johnstone represent the division between the middle class and the working class.

Q16. Which of the statements below is correct?

Options:

  1. 'Nature' is the impact of a person's genetics. 'Nurture' is the impact of their experiences and environment.
  2. 'Nurture' is the impact of a person's experiences and their environment. 'Nature' is the impact of their genetics'
  3. These terms are interchangeable as they mean the same thing.

Correct Answer:

  1. 'Nurture' is the impact of a person's experiences and their environment. 'Nature' is the impact of their genetics'

Q17. Which of the statements below is correct?

Options:

  1. In the first meeting between the twins, we see how similar they are because of their shared genetics.
  2. In the first meeting between the twins, we see how different the boys are due to their different experiences and environment.

Correct Answer:

  1. In the first meeting between the twins, we see how different the boys are due to their different experiences and environment.

Q18. How does Mrs. Lyons first try get rid of Mrs. Johnstone?

Options:

  1. She threatens to tell the police if she doesn't leave.
  2. She offers her money if she agrees to leave.
  3. She tries to kill her with a knife.

Correct Answer:

  1. She offers her money if she agrees to leave.

This question relates to the part of the play when Mrs. Lyons learns Mrs. Johnstone and her children have moved to Skelmersdale.

Q19. Which of the statements is most accurate in describing Mrs. Lyons and her behaviour in this part of the play.

Options:

  1. Mrs. Lyons feels that her power is secure and uses it to try to remove Mrs. Johnstone from her life.
  2. Mrs. Lyons feels that her power is threatened and desperately tries to regain her power by removing Mrs. Johnstone from her life.
  3. Mrs Lyons feels that her power is threatened and successfully regains her power by forcing Mrs. Johnstone to leave.

Correct Answer:

  1. Mrs. Lyons feels that her power is threatened and desperately tries to regain her power by removing Mrs. Johnstone from her life.

Q20. What genre of play does Blood Brothers draw on?

Options:

  1. Comedy
  2. History
  3. Tragedy

Correct Answer:

  1. Tragedy

Q21. What kind of structure is established in the prologue?

Options:

  1. Linear
  2. Circular

Correct Answer:

  1. Circular

Q22. Through using the kind of narrative structure discussed in the last question, the ending of the play is made to seem...

Options:

  1. Improbable
  2. Possible
  3. Inevitable
  4. Unlikely

Correct Answer:

  1. Inevitable

Q23. What is meant when we say that Mickey lacks agency?

Options:

  1. He lacks the ability to independently make choices or exercise his free will.
  2. He doesn't have much wealth.
  3. He is able to independently make choices and exercise his free will.

Correct Answer:

  1. He lacks the ability to independently make choices or exercise his free will.

Q24. Which character influences Mickey to conform to stereotypes of the working class?

Options:

  1. Linda
  2. Edward
  3. Sammy

Correct Answer:

  1. Sammy

Q25. Which statement best summarises Russell's message in showing what happens to Mickey in the part of the play following the robbery?

Options:

  1. Russell emphasises the power and agency of the working class by showing how they are willing to carry out a robbery.
  2. Russell emphasises the power and agency of the middle class by showing how they are willing to carry out a robbery.
  3. Russell emphasises the lack of agency of the working class by showing how desperation and Sammy's influence drives Mickey to carry out a robbery.

Correct Answer:

  1. Russell emphasises the lack of agency of the working class by showing how desperation and Sammy's influence drives Mickey to carry out a robbery.

Q26. Which of the statements below is accurate in describing the different lives of Mickey and Edward?

Options:

  1. Edward leads a life of struggle and Mickey is sheltered from these struggles as he is earning money.
  2. Mickey leads a life of struggle and so does Edward.
  3. Mickey leads a life of struggle, but Edward is sheltered from these struggles through his middle class status.
  4. Neither of the boys face any particular struggles.

Correct Answer:

  1. Mickey leads a life of struggle, but Edward is sheltered from these struggles through his middle class status.

Q27. What is Russell's overall comment about education?

Options:

  1. That it is significant in promoting social mobility and successfully does this.
  2. That it is insignificant in promoting social mobility
  3. That it is significant in promoting social mobility, but fails to do this well.

Correct Answer:

  1. That it is significant in promoting social mobility, but fails to do this well.

Q28. What stereotype do we see about the working class through the character of Sammy?

Options:

  1. Working class people engage in criminal activities.
  2. Working class people are law-abiding.
  3. Working class people are hard-working and successful.

Correct Answer:

  1. Working class people engage in criminal activities.

Q29. When creating empathy, what is a writer seeking to do?

Options:

  1. Encourage us to judge a character harshly.
  2. Encourage us to understand a character's feelings.

Correct Answer:

  1. Encourage us to understand a character's feelings.

Q30. By representing Mrs. Johnstone as a victim in the play, how does Russell influence us to respond to her?

Options:

  1. We are encouraged to criticise Mrs. Johnstone's actions and condemn her as a character.
  2. We are encouraged to have little interest in Mrs Johnstone.
  3. We are encouraged to support Mrs Johnstone.

Correct Answer:

  1. We are encouraged to support Mrs Johnstone.

Q31. Through the characterisation of Mrs Johnstone, what message does Russell impart about the stereotypes surrounding working class women?

Options:

  1. Russell supports and endorses the stereotypes surrounding working class women.
  2. Russell chooses not to comment on the stereotypes surrounding working class women.
  3. Russell challenges the stereotypes surrounding working class women.

Correct Answer:

  1. Russell challenges the stereotypes surrounding working class women.

Q32. To which of the forms below does Blood Brothers belong?

Options:

  1. Opera
  2. Musical

Correct Answer:

  1. Musical

Q33. Which American actress is referenced in the opening song of the play?

Options:

  1. Elizabeth Taylor.
  2. Marilyn Monroe.
  3. Mia Farrow.

Correct Answer:

  1. Marilyn Monroe.

Q34. Which character represents hope for Mickey?

Options:

  1. Edward
  2. Mrs. Johnstone
  3. Linda
  4. Sammy

Correct Answer:

  1. Linda

Q35. Which character's influence does Mickey submit to in his despair?

Options:

  1. Sammy
  2. Linda
  3. Edward
  4. Mrs. Johnstone

Correct Answer:

  1. Sammy

Q36. Which of the statements best describes how the Policeman interacts with the Johnstones and the Lyons?

Options:

  1. The Policeman treats Mrs. Johnstone the same as she treats Mr. Lyons.
  2. The Policeman is more confrontational towards Mrs. Johnstone than Mrs. Lyons.
  3. The Policeman is more confrontational towards Mrs. Lyons than Mrs. Johnstone.

Correct Answer:

  1. The Policeman is more confrontational towards Mrs. Johnstone than Mrs. Lyons.

Q37. How could it be said that Edward is naive in the part of the play where he returns from university for Christmas?

Options:

  1. Edward has a lot of experience of the kinds of struggles that Mickey is facing and can understand his problems.
  2. Edward has some experience of the kinds of struggles that Mickey is facing, and can partially understand his problems.
  3. Edward has no experience of the kinds of struggles that Mickey is facing and cannot relate at all to Mickey's problems.

Correct Answer:

  1. Edward has no experience of the kinds of struggles that Mickey is facing and cannot relate at all to Mickey's problems.

Q38. What message is Russell seeking to portray by showing how Edward is ignorant towards Mickey's problems?

Options:

  1. The working class are unable to understand or relate to the problems of the middle class.
  2. Neither class is able to understand or relate to the problem of the other.
  3. The middle class are unable to understand or relate to the problems of the working class.

Correct Answer:

  1. The middle class are unable to understand or relate to the problems of the working class.

Q39. What word describes a period of six consecutive months in which the economy shrinks?

Options:

  1. Redundancy
  2. Recession
  3. Unemployment

Correct Answer:

  1. Recession

Q40. Which Conservative leader became Prime Minister in 1979?

Options:

  1. Margaret Thatcher
  2. Theresa May
  3. James Callaghan

Correct Answer:

  1. Margaret Thatcher

Q41. Which of the statements below is accurate in describing the stigma around unemployment during the 1980s?

Options:

  1. Working class people were viewed as hard working and committed to supporting themselves.
  2. Working class people were not trying to find jobs and weren't interested in supporting themselves.
  3. There was an unfair perception of working class people as not being hard working and their circumstances being their fault.
  4. Middle class people were not viewed as hard working and weren't interested in supporting themselves?

Correct Answer:

  1. There was an unfair perception of working class people as not being hard working and their circumstances being their fault.