Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Atoms and the periodic table

Close

Q1. How many electrons to Group 1 metals have on their outer shell?

Options:

  1. 8
  2. 1
  3. 3

Correct Answer:

  1. 1

Q2. Which is the least reactive group 1 metal?

Options:

  1. Lithium
  2. Potassium
  3. Sodium

Correct Answer:

  1. Lithium

Q3. What does fizzing during a reaction indicate?

Options:

  1. The reaction is giving off heat
  2. The reaction produces an acidic solution
  3. The reaction is producing a gas

Correct Answer:

  1. The reaction is producing a gas

Q4. What is another name for group 7 elements?

Options:

  1. Alkali metals
  2. Noble gases
  3. Halogens

Correct Answer:

  1. Halogens

Q5. How many electrons are on the outer shell of group 7 atoms?

Options:

  1. 5
  2. 7
  3. 6

Correct Answer:

  1. 7

Q6. Are group 7 metals or non-metals?

Options:

  1. Non-metals
  2. Metals
  3. A mixture of both

Correct Answer:

  1. Non-metals

Q7. How do melting points and boiling points change down group 7?

Options:

  1. Melting points and boiling points increase down group 7
  2. Melting points and boiling points decrease down group 7
  3. Melting points increase, and boiling points decrease down group 7

Correct Answer:

  1. Melting points and boiling points increase down group 7

Q8. Describe the trend in reactivity in group 7:

Options:

  1. Reactivity decreases down the group
  2. Reactivity increases down the group
  3. Reactivity decreases up the group

Correct Answer:

  1. Reactivity decreases down the group

Q9. What is an element?

Options:

  1. An element is a substance made from one atom
  2. An element is a substance made from one type of atom
  3. An element is a substance made from many types of atom

Correct Answer:

  1. An element is a substance made from one type of atom

Q10. How can you spot an element from a particle diagram?

Options:

  1. All circles are the same colour, but different size
  2. All circles are the same size, but different colour
  3. The size and colour of circles doesn't really matter - it's only a diagram!
  4. The size and colour of the circles must be the same

Correct Answer:

  1. The size and colour of the circles must be the same

Q11. How are elements arranged on the periodic table?

Options:

  1. Alphabetically
  2. Randomly
  3. By similar properties

Correct Answer:

  1. By similar properties

Q12. Which is the correct format for chemical symbols?

Options:

  1. Capital letters for the whole symbol (NN)
  2. Lower case for the whole symbol (nn)
  3. First letter capital, second letter lower case (Nn)
  4. First letter lower case, second letter capital (nN)

Correct Answer:

  1. First letter capital, second letter lower case (Nn)

Q13. How do Group 1 metals compare to other metals? Choose 3 answers

Options:

  1. More dense
  2. Less dense
  3. Less reactive
  4. Softer
  5. More reactive

Correct Answer:

  1. Less dense
  2. Softer
  3. More reactive

Q14. Which gas is produced when Group 1 metals react with water, that causes fizzing?

Options:

  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Carbon dioxide

Correct Answer:

  1. Hydrogen

Q15. Complete the word equation: lithium + chlorine -->

Options:

  1. lithium chlorate
  2. lithide chlorine
  3. lithium chloride

Correct Answer:

  1. lithium chloride

Q16. Which is a common property of Group 0?

Options:

  1. Unreactive
  2. Colourful
  3. High density

Correct Answer:

  1. Unreactive

Q17. What is another name for Group 0 elements?

Options:

  1. Alkali metals
  2. Halogens
  3. Noble gases

Correct Answer:

  1. Noble gases

Q18. What does the word 'inert' mean?

Options:

  1. Unreactive
  2. Colourless
  3. Low density

Correct Answer:

  1. Unreactive

Q19. What is argon commonly used for?

Options:

  1. Balloons
  2. Lasers
  3. Light bulbs

Correct Answer:

  1. Light bulbs

Q20. Which subatomic particles are found in the nucleus?

Options:

  1. Protons and electrons
  2. Protons and neutrons
  3. Electrons and neutrons

Correct Answer:

  1. Protons and neutrons

Q21. What is the charge of an electron?

Options:

  1. Positive
  2. Neutral
  3. Negative

Correct Answer:

  1. Negative

Q22. How many electrons can fit on the inner shell of the atom?

Options:

  1. 2
  2. 4
  3. 8

Correct Answer:

  1. 2

Q23. What does the atomic number tell us about an atom? (Choose two answers)

Options:

  1. Number of protons
  2. Number of electrons
  3. Number of neutrons

Correct Answer:

  1. Number of protons
  2. Number of electrons

Q24. How can you calculate the number of neutrons in an atom?

Options:

  1. Mass number minus atomic number
  2. Atomic number minus mass number
  3. Mass number added to atomic number

Correct Answer:

  1. Mass number minus atomic number

Q25. How would you separate a dissolved solid and the liquid it is dissolved in?

Options:

  1. Filtration
  2. Evaporation
  3. Chromatography

Correct Answer:

  1. Evaporation

Q26. Which of the following means 'makes a ringing sound when hit'?

Options:

  1. Ductile
  2. Sonorous
  3. Malleable

Correct Answer:

  1. Sonorous

Q27. Which of the following means 'can be drawn into wires'?

Options:

  1. Ductile
  2. Sonorous
  3. Malleable

Correct Answer:

  1. Ductile

Q28. Why are non-metals a good option for wire casings?

Options:

  1. They are electrical insulators
  2. They are electrical conductors
  3. They are dull

Correct Answer:

  1. They are electrical insulators

Q29. Select two reasons why copper is used for saucepans.

Options:

  1. It is malleable
  2. It is a good thermal (heat) conductor
  3. It is very dense
  4. It is a good electrical conductor

Correct Answer:

  1. It is malleable
  2. It is a good thermal (heat) conductor

Q30. what is the pH of an acidic substance?

Options:

  1. pH 1-6
  2. pH 1-7
  3. pH 7-17
  4. pH 8-14

Correct Answer:

  1. pH 1-6

Q31. What colours might a universal indicator turn in an alkaline solution? (Tick 2 boxes)

Options:

  1. Red
  2. Green
  3. Blue
  4. Orange
  5. Purple
  6. Yellow

Correct Answer:

  1. Blue
  2. Purple

Q32. Which is the correct definition of a compound?

Options:

  1. A substance made from two or more types of atom, not chemically bonded
  2. A substance made from two or more atoms, chemically bonded
  3. A substance made from two or more types of atom, chemically bonded

Correct Answer:

  1. A substance made from two or more types of atom, chemically bonded

Q33. Complete the word equation: magnesium + chlorine

Options:

  1. --> magnesium chloride
  2. --> magnesium chlorine
  3. --> magnesium chlorate

Correct Answer:

  1. --> magnesium chloride

Q34. Complete the word equation: magnesium + chlorine + oxygen

Options:

  1. --> magnesium chloride
  2. --> magnesium chlorine
  3. --> magnesium chlorate

Correct Answer:

  1. --> magnesium chlorate

Q35. What is formed when a metal reacts with oxygen?

Options:

  1. A metal hydroxide
  2. A metal oxide
  3. A metal oxate

Correct Answer:

  1. A metal oxide

Q36. Choose the correct definition for conservation of mass.

Options:

  1. Total mass of the products is equal to the mass of the solid reactants
  2. Total mass of the products is equal to the mass of reactants
  3. Total mass of the products depends on the type of reaction

Correct Answer:

  1. Total mass of the products is equal to the mass of reactants

Q37. Why did Mendeleev leave gaps in his periodic table?

Options:

  1. Because he ran out of time to finish the table
  2. He thought other scientists were mistaken, and some elements didn't exist
  3. He predicted the existence of elements that hadn't been discovered yet

Correct Answer:

  1. He predicted the existence of elements that hadn't been discovered yet