Skip navigation
Oak National Academy Logo

Unit Quiz: Adding surds

Close

Q1. Simplify 6√2 - 4√2

Options:

  1. √2
  2. 2√2
  3. 2
  4. 10√2

Correct Answer:

  1. 2√2

Q2. Simplify 6√7 - 5√7

Options:

  1. √7
  2. 11√14
  3. 30√7
  4. Option 4

Correct Answer:

  1. √7

Q3. A piece of wood is shown. It is 7√5 m long. A piece of length 2√5 m is cut away. How long is the piece of wood now?

Options:

  1. 9√5 m
  2. 14√5 m
  3. 5√5 m
  4. 15√5 m

Correct Answer:

  1. 5√5 m

Q4. Which calculation can be simplified further?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. B

Q5. Simplify √12 + √27

Options:

  1. √39
  2. √12 + √27
  3. 2√3 + 3√3
  4. 5√3

Correct Answer:

  1. 5√3

Q6. Simplify fully 3√8 + √50

Options:

  1. 7√2
  2. 11√2
  3. 3√58
  4. 2√11

Correct Answer:

  1. 11√2

Q7. Which calculation can be simplified further?

Options:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Correct Answer:

  1. C

Q8. Simplify fully √27 - √12

Options:

  1. √15
  2. √27 - √12
  3. √3
  4. 5√3

Correct Answer:

  1. √3

Q9. Simplify fully 4√3 - √12

Options:

  1. 2√3
  2. 4√15
  3. 3√2
  4. 3√15

Correct Answer:

  1. 2√3

Q10. Which number is not a surd?

Options:

  1. √2
  2. √7
  3. √4
  4. √5

Correct Answer:

  1. √4

Q11. Simplify 6√7+5√7

Options:

  1. 11√7
  2. 11√14
  3. 30√7
  4. √7

Correct Answer:

  1. 11√7

Q12. A piece of wood has been cut up into three equal pieces as shown. What was the original total length of the piece of wood?

Options:

  1. 8√5
  2. 4√5
  3. 6√5
  4. 6√15

Correct Answer:

  1. 6√5